Skip to content

Izgnan od tod in drugod

Avtor: Juan Goytisolo

Prevod: Marjeta Prelesnik Drozg

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 154
  • isbn: 9789612429432
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Roman Izgnan od tod in drugod je po mnenju mnogih uglednih literarnih kritikov največja avtorjeva mojstrovina zadnjih let (izšel je leta 2008). Njegov osrednji lik je pošast iz pariške četrti Le Sentier, sicer že znani glavni junak številnih Goytisolovih prejšnjih romanov, ki pa v pričujočem delu postane žrtev terorističnega napada in se tako naenkrat znajde v posmrtnem življenju, v nekakšnem kibernetskem prostoru mrtvih. Pošast namreč ugotovi, da so njegov pravi spomin zamenjali za elektronskega, tako da lahko z drugimi »dušami« komunicira le še prek elektronskih sporočil, ta pa ga napotijo na skrivno misijo ..., ki pa bo morda ostala nedokončana.

Recenzije

»Pošast iz Sentiera, menda junak še nekaterih avtorjevih romanov, imenovan tako, ker ga je kazal po straniščih in bil tudi sicer udeležen v številnih nečednostih, postane žrtev atentata. V zagrobju se znajde v ogromni spletni kavarni s tisoči, morda milijoni zaslonov in tipkovnic, njegov edini način obstoja je spletna komunikacija in korespondenca, njegovi sogovorniki pa slej ko prej vsakovrstni prevratniki, teroristi, katoliški ljubitelji najmanjših, manipulatorji javnega mnenja in tisti, ki skrbijo, da se ljudje paniki ne predajajo, temveč jo aktivno in napeto /do/živijo. (Matej bogataj, www.mladina.si)«

O avtorju

Juan Goytisolo (1931 – 2017) se je rodil v Barceloni. Bil je pravnik, pisatelj in urednik pri francoski založbi Gallimard. Izdal je več kot dvajset romanov, v literarnih revijah je objavljal eseje in za svoja dela prejel številne ugledne literarne nagrade. Literarni kritiki ga uvrščajo v enega najpomembnejših sodobnih evropskih pisateljev.

Več o avtorju