Skip to content

Izhod Zagreb-jug

Avtor: Edo Popović

Prevod: Jana Kuharič

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2004
  • št. str.: 144
  • isbn: 9789616446693
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Izhod Zagreb jug je zgodba o generaciji, ki jo je tranzicija postavila pred dejstvo, da bo v življenju treba marsikaj spremeniti. Njihove zgodbe so različne, skupno pa jim je to, da so vsi doma v delu Zagreba, ki se imenuje Utrine, do Utrin pa se pride tako, da zagrebško obvoznico zapustiš na izhodu Zagreb jug. Preprosto. Tako krožijo junaki drug okoli drugega po Popovićevem mitskem toponimu Utrine. Vsi se spominjajo zlatih sedemdesetih, ko so svojo večno mladost projicirali v glasbo, kultne filme in kultne pisce. In v tej novi dobi, v novem tisočletju, se ne znajdejo najbolje. So pa borci, ki vztrajajo do zadnjega sodnikovega žvižga. Izhod Zagreb jug je minimalistična proza bogatega jezika in urbane melanholije.

Recenzije

»Izhod Zagreb jug, zadnje delo hrvaškega pisatelja Eda Popovića, je njegov debi na naši literarni sceni. Žalostno dejstvo, kajti po prebrani knjigi si lahko le mislimo, koliko smo zato zamudili. Vendar – vseeno bolje pozno kot nikoli, njegov materni jezik nam je blizu, zamujeno lahko nadoknadimo in navsezadnje, knjiga je vendarle tu in veseli smo tega! (Katjak, www.radiostudent.si)«

O avtorju

Edo Popović (1957, Livno, Bosna in Hercegovina) je pisatelj in novinar. S svojim prvencem, zbirko zgodb Ponočni Boogie, je leta 1987 vstopil na literarno sceno in bil zelo dobro sprejet pri bralstvu in kritikih ter si pridobil status kultnega avtorja osemdesetih let. V tem času je bil tudi eden od pobudnikov in urednik časopisa Quorum, kateri je sledil tedanji literarni in kulturni sceni. Pri različnih hrvaških medijih je delal kot novinar in reporter.

Več o avtorju