Skip to content

Izrek

Avtor: Pier Paolo Pasolini

Prevod: Gašper Malej

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2000
  • št. str.: 200
  • isbn: 9789616356428
  • cena: 8,35 EUR

O knjigi

Fabulativni zasnutek tega romana parabole (oziroma »izvida«) se zdi preprost: nepričakovani prihod mladega, skrivnostnega, nedoumljivo privlačnega tujca poruši ustaljeni red v družini premožnega lombardijskega podjetnika in vanjo vnese nemir. Njegov – prav tako nenadni – odhod pa sproži serijo mrzličnih, presenetljivih transformacij prikazanih likov; srečanje s poosebljeno Drugostjo jih iztrga iz varnega zavetja in pred njimi se razpre brezno – med goli nič in absolutnost razpetih – možnosti, ki jih odprti konec ne razreši, ampak pusti lebdeti v vznemirljivi negotovosti. Tudi Pasolinijevo naracijo bi lahko označili s pridevnikom »filmska« – na videz (ironično) distancirana in neprizadeta, a gladko tekoča, dramatična, vizualno sugestivna in pretkana s subtilno poetičnostjo, nas za hip očara in opoji, nato pa spet razkosa z ostrino skalpela.

Recenzije

»Pier Paolo Pasolini (1922-1975), ta vsestranski ustvarjalec, ki je tako z umetniško izpovednostjo kot tudi s svojim nekonvencionalnim življenjskim slogom (med drugim se je recimo jasno deklariral za homoseksualca) občutno zaznamoval 20. stoletje ter ga obenem tudi krepko prehitel, je pripoved pričujočega romana dodeloval oziroma jo prevedel v filmski scenarij tam koncem šestdesetih let, v sami zgodbi pa osrednji element dogajanja predstavljata pojma razdajanje in prilaščanje. Vsebina: k premožni lombardijski družini pride na obisk (in to za nedoločen čas) mlad, privlačen in skrivnosten, za bralca N.N. gost, ki v dotedanje duhovno izpraznjeno, malomeščansko gnezdo vnese vsesplošni nemir in poruši tradicionalni, okosteneli družinski red. (Danijel Vončina, www.mladina.si)«

O avtorju

Pier Paolo Pasolini (1922 – 1975) se je rodil v Bolonji v Italiji. Bil je eden najbolj vsestranskih ustvarjalcev 20. stoletja – filmski režiser, pesnik, pisatelj, filozof in novinar. Pasolinijevi zgodnji romani so sicer v osnovi še neorealistični, a zaradi jezikovno drastične (uporaba slenga rimske mladine) in vsebinsko (homoerotika) provokativne upodobitve najnižjih socialnih slojev že presenetljivo odmevni. Izrek je bil objavljen kasneje, in sicer konec šestdesetih let, nastajal pa je kot scenarij za istoimenski film.

Več o avtorju