Skip to content

Knjiga drugih

(Nominacija Kresnik 2019)

Avtor: Jela Krečič


  • leto izida: 2018
  • št. str.: 330
  • isbn: 9789612843724
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2018
  • št. str.: 330
  • isbn: 9789612844332
  • cena: 19,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Jela Krečič se po prvem, pri bralcih izjemno priljubljenem romanu Ni druge vrača s Knjigo drugih, ki prinaša zgodbe ljudi različnih generacij in provenienc (od najstnikov do upokojencev), ki živijo v Ljubljani. Zgodbe posameznih protagonistov romana se prepletajo okoli skrivnostne knjige, ki si jo med seboj izmenjujejo. Pripovedna linija romana sledi tistemu junaku, ki ima knjigo v danem trenutku – in ta objekt, četudi ga nihče ne bere, na različne načine zaznamuje vsako od njihovih usod.
V zgodbi o rojstvu ljubezni med študentom Tinetom in igralko Ano knjiga odigra pomembno vlogo predvsem kot fizični objekt povezave. V drugi zgodbi, ki je posvečena mladi profesorici Hedi, gre knjigi zasluga, da Heda spozna starejšo gospo Veroniko, njuno naključno druženje pa preraste v čisto pravo prijateljstvo. Obenem si Heda začne dopisovati z znancem Arielom, njuna korespondenca pa kmalu postane precej intimna in postopoma tudi ljubezenska. Knjiga zaznamuje tudi življenje družine Kaprič, kjer odpoved delovnega razmerja očetu skoraj pripelje do razpada družinskih vezi, ki se na koncu za silo zakrpajo.
Roman, napisan v humornem tonu, se konča s tem, da knjiga končno pride v roke svojemu pravemu lastniku – le da se izkaže, da je tudi on ne prepozna.

Recenzije

»Knjiga drugih je bolj ambiciozen projekt, saj v njej poskušam razprostreti celo paleto usod v neki urbani skupnosti: od »padca v ljubezen« prepotentnega študenta do zrele ženske, ki se je odpovedala ljubezni, pa jo ta vseeno doleti, od nekonvencionalnega prijateljstva med mlajšo in starejšo gospo do družine, ki se bori z brezposelnim staršem.  «
-(Jela Krečič v intervjuju za Delo).

»Lahko bi rekli, da so moji junaki žrtve mojega zapečkarstva, bolj kot ne omejeni na en kotiček sveta, a zato se potrudim, da so vsaj njihove usode kar se da razburljive ali vsaj zabavne.«
-(Jela Krečič v intervjuju za Buklo).

O avtorju

Jela Krečič (1979) je novinarka, publicistka, filozofinja. Je sourednica dveh zbornikov, posvečenih filmu in TV-nadaljevanki, uredila je tudi zbornik politične misli The Final Countdown. Deset let deluje kot novinarka, komentatorka in kolumnistka v kulturni redakciji Dela.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja