Skip to content

Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra

Avtor: Goran Vojnović

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige, Kratka proza


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 136
  • isbn: 9789612422950
  • cena: 15,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 136
  • isbn: 9789612426156
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Goran Vojnović je v Sloveniji poseben fenomen. Njegov prvi roman Čefurji raus! je še pred prvimi recenzijami v časopisih doživel nenavadno velik bralski odziv, ki sta ga kronali nagrada Prešernovega sklada in nagrada kresnik v letu 2009. Vojnović, sicer filmski režiser, pa je prepoznaven tudi kot eden najvidnejših kolumnistov zadnjih nekaj let na Slovenskem. Brali ste ga lahko v različnih filmskih revijah, v reviji Emzin, na spletnem portalu AirBeletrina, predvsem pa v časopisu Dnevnik. Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra je izbor kolumn, ki segajo na polja generacije, obravnavajo tipike slovenske družbe, medijev, kulture, filma, športa in Balkana.

Recenzije

»Vojnoviću je z literarnim prvenecem Čefurji raus!, ki je izšel pred dobrima dvema letoma, uspel najbrž največji slovenski literarni preboj zadnjega desetletja, kar mu je hitro odprlo tudi kolumnistično pot na strani dnevnega časopisja. Zbirka pričujočih besedil je letina dosedanjega obdobja, ki Vojnovića kaže tudi kot spretnega pisca kratkih stvarnih tekstov. V njih združuje svoj ležeren intelektualni stil z njemu lastno občutljivostjo, vse skupaj pa cepi na osebno poreklo in rodbinsko zgodovino ter Zeitgeist njegove generacije. Njegove kolumne so dostikrat izpeljane kot kratke zgodbe, ki bi ti jih lahko povedal prijatelj na kavi, obenem pa so domišljeno podložene z blago ironijo, špikajo in nasmejejo hkrati, Slovence opominjajo in opozarjajo na njihovo zadrtost in nestrpnost ter razgaljajo njihovo provincialno mišljenje in okorel način življenja. Včasih to počnejo tudi naivno, pač iz perspektive tridesetletnika, ki mu ni toliko vseeno, da ne bi nič rekel, hkrati pa sam priznava, da pripada generaciji, ki mu je bolj od kake nove »študentske revolucije« pomembna dostava Ikeinega pohištva v pravih barvah.«
-(Samo Rugelj).

O avtorju

Goran Vojnović (1980) je avtor uspešnic Čefurji raus!, Đorđić se vračaJugoslavija, moja dežela in Figa, trikratni kresnikov nagrajenec, prejemnik drugih slovenskih in mednarodnih priznanj, med drugim prestižne literarne nagrade angelus (2020). Vojnović je eden najbolj priljubljenih slovenskih pisateljev, tudi režiser, scenarist, kolumnist.

Njegov roman Đorđić se vrača je nominiran za nagradi kritiško sito 2022 in letošnjega kresnika.

 

Več o avtorju