Skip to content

Kritika ciničnega uma

Avtor: Peter Sloterdijk

Prevod: Slavo Šerc

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2003
  • št. str.: 628
  • isbn: 9789616446334
  • cena: 20,00 EUR

O knjigi

200 let po izidu Kantove Kritike čistega uma se zdi, da se mora vsaka kritika, ki poskuša v modernem času unovčiti dediščino razsvetljenstva, nujno raztreščiti v cinizmu. Cinizem je modernizirana, lažna in hkrati nesrečna zavest, ob kateri je razsvetljenstvo doživelo uspeh in polom. Dobro situirana in hkrati bedna, se ta zavest ne čuti zavezana kritiki nobene ideologije, saj refleksija ogroža njeno lažnost. Iz te premise razvija nemški filozof Peter Sloterdijk eno najpomembnejših in najbolj kontroverznih filozofskih del druge polovice 20. stoletja.

Recenzije

»Eruditski, eklektičen, poetski, provokativen, bizaren, nevaren, zabaven – tako pogosto opredeljujejo enega največjih nemških filozofov današnjega časa Petra Sloterdijka. Mislec, ki hodi na kavo z nemško kanclerko Angelo Merkel, je avtor številnih monumentalnih del, a tudi kratkih posegov v aktualne dileme, kot je usoda države blaginje. V slovenščini smo nedavno dobili njegovo zadnje temeljno delo Spremeniti moraš svoje življenje, ki ga je izdala Slovenska matica. (Jela Krečič, www.delo.si)«

O avtorju

Peter Sloterdijk (1947, Karlsruhe, Nemčija) je eden japommebnejših filozofov današnjega časa. Njegove številne filozofske knjige in eseji so del žive in vznemirljive filozofske debate širom po svetu. Kritika ciničnega uma pa je nedvomno eno najvidnejših filozofskih del druge polovice 20. stoletja.

Več o avtorju