Skip to content

Kultura laži

Avtor: Dubravka Ugrešić

Prevod: Maja Brotschneider, Andrej Jaklič, Jana Unuk, Gregor Butala, Jurij Hudolin, Ivana Vinovrški

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 360
  • isbn: 9789612420659
  • cena: 14,01 EUR

O knjigi

V knjigi Kultura laži Dubravka Ugrešić govori o moralni odgovornosti intelektualcev za vojne na območju bivše Jugoslavije. V zbranih esejih pisateljica, ki je v začetku devetdesetih let zaradi nestrinjanja s politiko samostojne Hrvaške emigrirala, opiše vso bedo nacionalističnih projektov, ki so jih mnogi intelektualci glasno podprli. Pisava torej, ki ne pristaja na hitro pozabljanje preteklosti.

Recenzije

»Trpko in grenko sta okusa esejev v Kulturi laži. In vsakogar, ki bo v teh strašnih vojnih časih pripovedoval neko svojo resnico. Strašni časi so običajno časi Kolektiva. Resnica je samo tisto, kar se skladno vpisuje v sliko, ki jo Kolektiv sprejema kot resnico. O tem, kako se zgodi, da laž postane vrhovna resnica, beremo tudi v esejistični zbirki Prepovedano brati (2001), ki je plod notranjega boja med dvojim: avtorji si ne bi smeli dovoliti ukvarjati se z umazanim perilom svoje obrti in avtorji si ne bi smeli zatiskati oči pred umazanim perilom svoje obrti. Avtorica Ugrešićeva si jih ne zatiska nikoli, pred ničimer. (Đurđa Strsoglavec, www.mladina.si)«

O avtorju

Dubravka Ugrešić (1949, Kutina, Hrvaška) je pisateljica, esejistka in prevajalka. Napisala je strokovna besedila, med njimi študijo o sodobni ruski prozi in uredila antologijo alternativne ruske proze, ustvarjala je televizijske in filmske scenarije in napisala več romanov. Njena dela so prevedena v več jezikov in zanje je prejela mnogo nacionalnih in mednarodnih nagrad, med njimi nagrado Meše Selimoviča in avstrijsko nagrado za evropsko književnost.

Več o avtorju