Skip to content

Led sredi poletja

Avtor: Les Murray

Prevod: Veno Taufer

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 189
  • isbn: 9789612423025
  • cena: 18,00 EUR

O knjigi

Lesa Murrayja navdihujejo nostalgija za mladostjo na deželi, za skrivnostmi in vrednotami življenja, sprotna doživljanja dogajanja v njegovi deželi ali odmevi z različnih strani sveta. Pestrost motivov in tém pesmi, iz katerih nemalokrat diha močan socialni čut, je vir priljubljenosti tega pesnika. Prepričljiv čar je neposrednost, na videz preprosta poetičnost: kakor da zajema skorajda neposredno iz življenja, ko se ga to z doživetji sproti dotika. Njegovo poezijo so dostikrat označevali kot avtobiografsko, to opredelitev pa pesnik zavrača. Lahko jih beremo kot zgodbe, a v globljem jedru pesmi nenehno iščejo identiteto moderne Avstralije in hkrati pesnik svojo lastno. Gibljejo se po robu nasprotij in protislovij med vrednotami, ki so ustvarjale deželo, in mestom, ki tone v odtujenosti. Urbanost sprejema kot neizbežno, a največkrat sterilno. Pesmi so v globini tako temačne kot upajoče, s humorjem, ironijo, kdaj sarkazmom govore o nevarnosti, da bi odtujenost opustošila deželo, jo prikrajšala za ustvarjalnost, veselje do življenja. Jezikovna iznajdljivost z virtuozno elementarnostjo odlikuje tudi eksperimentalne, razpoloženjsko igrive ali absurdno zasukane, a simbolno zgovorne pesmi.

Recenzije

»Les Murray velja za izrazitega kritika zanj nesmiselne delitve na »urbano« in »podeželsko«. Urbanost sicer sprejema kot neizbežno, vendar največkrat kot sterilno in kvarno navzočnost ali kot pravi v pesmi Prihodnost: ljudje sanjajo o prihodnosti, čeprav vanjo izginjajo na nezavedni ravni. Napredkov znanosti in nasploh mestnega okolja, ki zanj pooseblja odtujenost, razsrediščenost, se loteva z mero ironije, celo sarkazma. Pri tem je seveda mogoče čutiti zaskrbljenost za zemljo, za hišo, ki stoji na tej zemlji, in za človeka, ki jo obdeluje. Bolj kot za odrivanje kulture na obrobje in za zastavljanje vprašanj – kakšne ljudi proizvaja ta družba oziroma ali ljudje, ki verjamejo v potrošnjo, lahko vzdržijo mir? – gre za specifično perspektivo: upravičeno se vprašamo, ali ima lirski subjekt, ki ga zaradi njegovega pripovednega tona komaj lahko tako še imenujemo, nadveden pogled? Odgovor: samo delno, gre bolj za oddaljenega opazovalca, ki že zaradi svoje opazujoče pozicije vidi več, pa vendar ne vsega (nekako kot človek na drevesu). Vidi na primer vsaj to, da je človeški pogled omejen in da »um z očesnimi pripomočki vidi le tisto, kar gori, /.../ večji del resničnosti /pa/ je čudno tuhtanje, samo pohajkovanje /.../, buljenje televizije«. (Gabrijela Babnik, pogledi/delo.si)«

O avtorju

Les Murray (1938, Novi Južni Wales, Avstralija) je pesnik, literarni kritik in urednik antologij. Po študiju na univerzi, urejanju literarnih revij ter po z vrsto nagrad in štipendij utrjeni in nato tudi literarni karieri se posveča le pisanju. V Avstraliji velja za najpomembnejšega pesnika svoje generacije. Organizacija National Trust of Australia ga je razglasila za enega od 100 najpomembnejših še živečih Avstralcev.

Več o avtorju