Skip to content

Ljubljana

Avtor: Eduardo Sánchez Rugeles

Prevod: Marjeta Prelesnik Drozg

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Roman, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 386
  • isbn: 9789612425708
  • cena: 5,00 EUR
  • leto izida: 2013
  • št. str.: 386
  • isbn: 9789612425883
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Gabriel Guerrero, venezuelski zdomec v Španiji, se spominja svojega otroštva, ki ga je preživel v eni od četrti Carácasa, kjer se je nekoč v otroški igri prvič pojavilo ime Ljubljana. Eden od vrstnikov je vprašal: »Glavno mesto Slovenije?«, Gabriel pa je izstrelil: »Ljubljana«. Carla, sestrica njegovega prijatelja, je tedaj vzkliknila: »Kako čudovito ime!« in kasneje dejala, da bi nekoč rada šla tja. Gabriel ji obljubi, da se bosta nekega dne res srečala v slovenski prestolnici. Preden se Gabrielove in Carline poti znova prekrižajo, minejo leta. Medtem se Gabriel poroči, dobi službo v pomembni nevladni organizaciji, vendar ne v službi ne v zakonu ni srečen. S Carlo se nekega dne res dogovorita za srečanje na Zmajskem mostu in preživita v Ljubljani romantične trenutke, ki Gabriela povsem obsedejo in mu dramatično spremenijo življenje.

Recenzije

»Eduardo Sánchez Rugeles v delu Ljubljana, s katerim si je priboril že nekaj nagrad in priznanj, vzpostavi dve temeljni liniji zgodbe, in sicer razkrinkavanje lažnih humanitarnih organizacij, ki na popotresnih območjih gradijo trgovino z otroki, ter nevihtno ljubezensko razmerje med glavnim likom, Gabrielom, in mlajšo sestro njegovega prijatelja iz otroštva, Carlo. Junaka se po mnogih letih ponovno snideta prav v osrčju Slovenije, natančneje na Zmajskem mostu, kajti med otroško igro na ulicah Caracasa je bilo davno tega izrečeno ime Ljubljana, ki si ga protagonistka ni mogla in niti ni želela izbiti iz spomina. Na ulicah Ljubljane se resda odigrajo le redki prizori romana, a prav ti preusmerijo tok Gabrielovega sicer pustega življenja. (Sandra Krkoč, www.dnevnik.si)«

O avtorju

Eduardo Sánchez Rugeles (1977, Caracas) je doktoriral na univerzi v Salamanci. Pred romanom Ljubljana je objavil romana Blue Label/ Etiqueta Azul in Transilvania, unplugged. S prvim je leta 2010 v Venezueli zmagal na iberoameriškem literarnem natečaju Arturo Uslar Pietri in prišel v finale kot nominiranec za nagrado, ki jo podeljujejo venezuelski literarni kritiki.

Več o avtorju