Skip to content

Lužinova obramba

Avtor: Vladimir Nabokov

Prevod: Marjan Poljanec

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 1999
  • št. str.: 212
  • isbn: 9789616211710
  • cena: 8,35 EUR

O knjigi

Pisatelj I. Bunin je ob izidu romana mladega Nabokova dejal: »Ta fant je potegnil pištolo in z enim samim strelom položil vse starce z mano vred.« Pisateljica Nina Berberova pa je zapisala: »Velikanski ruski pisatelj se je kot feniks rodil iz ognja in pepela revolucije in emigracije.« Roman opisuje nenavadno usodo fenomenalnega šahista Lužina od njegovega otroštva do samomora pri komaj dobrih tridesetih letih. Igra na črnih in belih kvadratih je edino na svetu, čemur je kos. Prav patološko se ji predaja, vendar mu nazadnje uniči duševno zdravje ter ga pripelje do tragičnega konca.

Recenzije

»Najbolj pa je Nabokov zaslovel z romanom Lolita, ki ga v Ameriki zaradi spotakljive tematike ni mogel natisniti in je najprej izšel v Parizu (1955). O njem in sebi je dejal: Slavna je Lolita, ne jaz. (Marjan Poljanec)«

O avtorju

Vladimir Nabokov (1899 – 1977) se je rodil v Sankt Petersburgu. Bil je pisatelj in šahist. Svoje prve romane je napisal v ruščini, potem pa se je uveljavil kot eden najvidnejših pisateljev svojega časa na področju angleške proze. Bralcem je najbolje poznan po romanu Lolita.

Več o avtorju