Skip to content

Mimesis

Avtor: Andrej Nikolaidis

Prevod: Aleš Čar

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 172
  • isbn: 9789612420901
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Roman, ki je bralce bivše Jugoslavije razdelil na dva tabora: na tiste, ki ga obožujejo zaradi gorečnosti, s katero izreka, kar neizpodbitno verjame, in na tiste, ki ga goreče sovražijo. Duhovito napisana zgodba o zablodah črnogorske družbe devetdesetih, ugledana skozi prizmo resigniranega urednika in pisatelja, ki se na vsak način želi ograditi od vsiljive resničnosti, a mu to nikakor ne uspeva, tudi slovenskih bralcev ne pušča ravnodušnih.

Recenzije

»Nikolaidis je najbolj prepoznaven glas vplivne skupine Mladih levov sodobne črnogorske književnosti, eden izmed literarnih prevratnikov, ki so revolucionarno spremenili tamkajšnji medijski, kulturni in literarni prostor. Z Mimesisom, peto knjigo po vrsti, je Nikolaidis izvedel obrat k realistični pisavi in ovekovečil mladega Konstantina Teofilisa, sicer tudi prvoosebnega pripovedovalca. Tri pripovedne linije: intimna zgodba s pridihom oblomovščine, družinska zgodba grških priseljencev na Jadran ter družbena in moralna podoba razsutih devetdesetih let. Eva Vrbnjak«

O avtorju

Andrej Nikolaidis (1974, Sarajevo) je pisatelj in kolumnist. Izdal je tri romane in nekaj zbirk kratkih zgodb. Kolumne piše za črnogorske časopise Vjesti, Monitor in Črnogorski književni list. Leta 2011 je prejela nagrado Evropske unije za literaturo.

Več o avtorju