Skip to content

Moje življenje

Avtor: Marc Chagall


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 236
  • isbn: 9789612420390
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Svojo avtobiografijo Moje življenje je Marc Chagall napisal v Moskvi med letoma 1921 in 1922, star le 35 let. Knjiga je nastajala v zgodovinsko turbulentnem ozračju, ko je bila Chagallova umetniška zvezda v silnem vzponu, kraji njegovega otroštva in mladosti pa so nepovrnljivo izginjali v vrtincu zgodovine. Chagall nam v humorni luči osvetljuje svoje rusko židovsko poreklo, svoja pariška leta in ljubezensko zgodbo z bodočo ženo Bello, hkrati pa nam ponuja ključ do globljega razumevanja številnih na videz sanjskih ali fantastičnih motivov iz njegovega slikarstva. Posebej za to knjigo je Chagall naslikal 20 risb, ki v dialogu s poetičnim tekstom tvorijo rahločutno umetniško pričevanje enega največjih slikarjev dvajsetega stoletja.

Recenzije

»Marc Chagall, eden največjih in samosvojih slikarjev dvajsetega stoletja, se v avtobiografiji spominja svojih deških in mladostnih let. Ko opisuje rodno mesto Vitebsk in svoje bližnje, je njegovo pisanje polno nežne naklonjenosti, pa tudi trpke otožnosti. Besedne podobe, ki slikajo njegova pariška leta in ljubezensko zgodbo z bodočo ženo Bello, so žive in barvite, tiste, ki govorijo o družbenih razmerah v Rusiji, pa bolj mračne. Za bralca najdragocenejša pa je optika, skozi katero nam Chagall podaja svoje vizualne spomine. Optika subtilnega umetnika, ki ga vseskozi, od najzgodnejših let, spremlja občutek tujosti, saj le redki vidijo, kako hiše spijo in čutijo, kako glava leti v nebo. (Maša Ogrizek, Bukla)«

O avtorju

Marc Chagall (1887 – 1985) se je rodil v Ljozni v današnji Belorusiji. Bil je eden najbolj znanih nadrealističnih slikarjev 20. stoletja. V 60. in 70. letih preteklega stoletja je sodeloval pri umetniških projektih, ki so vključevali javne prostore in civilne ter verske objekte. Tesno je bil povezan s Pariško šolo in njenimi predstavniki.

Več o avtorju