Skip to content

Mojster iz Nemčije

Avtor: Rüdiger Safranski

Prevod: Alfred Leskovec

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Razprodane knjige


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 518
  • isbn: 9789612423131
  • cena: 34,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 518
  • isbn: 9789612426378
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Knjiga Rüdigerja Safranskega z naslovom Mojster iz Nemčije je biografija Martina Heideggerja, največjega in najbolj prevajanega nemškega filozofa 20. stoletja. Heideggerja spremlja vse od njegovega rojstva do njegove smrti v znamenju spokojnosti in sprave s svetom. Bralec skozi Heideggerjev osebni in filozofski razvoj spremlja miselna in politična dogajanja časa, v katerem je živel, in sveta, v katerega je bil kratko malo vržen, in od tod tudi podnaslov knjige: Heidegger in njegov čas. Safranski s citati iz del sodobnikov, še posebej pa iz spominov in korespondence, lastnimi razmišljanji in najnovejšimi ugotovitvami raziskav Heideggerjevega življenja in dela spretno in s primerno distanco kamenček za kamenčkom sestavlja celovito podobo misleca in njegovega časa. Knjiga spretno in strnjeno predstavlja najpomembnejše filozofske smeri in osebnosti, ki so pomembno zaznamovale prejšnje stoletje in ne nazadnje tudi Heideggerjev razvoj, in je več kot priporočljivo branje tako za filozofsko podkovano kot tudi ostalo bralstvo, ki ga zanimajo nedavna evropska preteklost, še posebej pa tako velik mislec, kot je bil Heidegger, njegovo filozofsko in osebno zorenje, njegovo razmerje in dosmrtno prijateljstvo s Hannah Arendt, njegov odnos do nacionalsocializma in njegovo poznejše razčiščenje z njim ter njegova povojna usoda in sloves mojstra iz Nemčije.

Recenzije

»Knjiga, ki dokazuje, da so celo največji filozofi pod kožo krvavi, kar velja tudi za Heideggerja, najbolj prevajanega nemškega filozofa iz prejšnjega stoletja, ki se je v dosmrtno prijateljstvo in nenavadno razmerje zapletel z briljantno filozofinjo Hannah Arendt. Izčrpna študija, ki nabira iz različnih spominov in korespondenc, bralce pelje zgodovinsko in skozi Heideggerjev osebni čas, preigra formiranje njegovih filozofskih naukov, odnos in kasnejše razčiščevanje razmerja do nacionalsocializma ter njegovo povojno usodo. Biografija filozofa, ki jo je napisal filozof. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Rüdiger Safranski (1945, Rottweil, Nemčija) filozof in pisatelj, član Nemške akademije za jezik in pesništvo. Mednarodno prepoznavnost si je pridobil predvsem po miselnih portretih številnih nemških mislecev in umetnikov, ki se odlikujejo po eruditskosti, pronicljivosti in izjemnem stilu.

Več o avtorju