Skip to content

Muriša

Avtor: Feri Lainšček


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 232
  • isbn: 9789612420758
  • cena: 20,90 EUR
  • leto izida: 2006
  • št. str.: 232
  • isbn: 9789612425227
  • cena: 12,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Študentska založba bo oktobra letos izdala drugi del Lainščkove trilogije, ki tematizira svet ob Muri. Prvi roman z naslovom Ločil bom peno od valov je izšel leta 2003, bil nominiran za kresnika, doživel ponatis in postal velika slovenska uspešnica. Drugi roman z naslovom Muriša obravnava čas neposredno pred začetkom druge svetovne vojne, glavni junak, mladi inženir Julijan Spransky, gradi most na Petanjcih na reki Muri, ki ga pozneje jugoslovanska vojska, ki se umika pred nemškimi enotami, poruši. Gre za obsežno literarno delo, ki na ozadju prelomnih zgodovinskih dogodkov zariše pretresljivo ljubezensko zgodbo.Roman Muriša bo zagotovo dosegel širok krog bralcev in pritegnil veliko pozornost medijev in občinstva, hkrati pa z zmeraj visoko literarno vrednostjo Lainščkovega opusa zbudil pričakovanje zadnjega dela trilogije.

Recenzije

»Drugi del Lainščkove trilogije o Muri obravnava čas neposredno pred začetkom druge svetovne vojne. Glavni junak, mladi inženir Julian Spransky, gradi most na reki Muri na Petanjcih, ki ga pozneje jugoslovanska vojska, ki se umika pred nemškimi enotami, poruši. Stalna spremljevalka tega romana je ponovno usodna reka, ki ji Lainšček nadene drugačen, polnejši in večplasten obraz, zato Mura ni le neštetokrat izrabljen, ampak bogat in ključen simbol celotne pokrajine. V ospredju pa se odvija zgodba o hrepenenju in ljubezni Juliana in Zinaide in prav njeno pismo je tisto, ki spremeni potek dogodkov. Gre za večje literarno delo, ki na ozadju prelomnih zgodovinskih dogodkov vzpostavi pretresljivo ljubezensko zgodbo; a tokrat se ne konča z upanjem, pač pa z grozljivim občutkom krivde. In če si lahko sposodim besede Mance Košir, avtorice navdihujoče spremne besede: \Bog je v tem romanu mrtev, samo enkrat je zagorel njegov ogenj, v tisti prelepi ljubezni med Zinaido in Julianom, ki pa je bila kratka kot dih. Bi lahko bil ta dih upanje?\ Roman Muriša bo zagotovo pritegnil veliko pozornost bralcev in zbudil težko pričakovanje zadnjega dela trilogije. Če vam je ta knjiga všeč, preberite še knjigo Ločil bom peno od valov.«
-(Eva Vrbnjak, Bukla).

O avtorju

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček (1959) živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega več kot 100 samostojnih knjižnih enot, med katerimi je 25 romanov, ki so večinoma že prevedeni v tuje jezike. Za svoja dela je prejel številne nagrade: leta 1995 je za roman Ki jo je megla prinesla prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2021 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kresnika je prejel dvakrat, leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti in leta 2007 za roman Muriša. Večernico je prejel leta 2001 za knjigo pravljic Mislice, desetnico leta 2012 za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški. Z romanom Kurji pastir je bil znova uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. Feri Lainšček je tudi slovenski pisatelj, čigar literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij (Halgato, Mokuš, Petelinji zajtrk, Šanghaj …).

Več o avtorju