Skip to content

Na pol prisoten

Avtor: Ingvar Ambjornsen

Prevod: Marija Zlatnar Moe

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 180
  • isbn: 9789612420567
  • cena: 7,00 EUR

O knjigi

Na pol prisoten sodobnega norveškega pisatelja je zbirka sedmih psiholoških kratkih zgodb. Glavni junaki vseh zgodb so moški v srednjih letih, ki so se znašli na življenjskem razpotju. Vsi junaki so bili žrtve roparskega napada, in to le dva meseca po smrti svojih žena. Na dogodke reagirajo vsak po svoje. Zgodbe so tako pretanjene študije značajev in njihovih poglobljenih psiholoških razčlemb. Kritiki so knjigo pohvalili predvsem zaradi sloga, ki je izjemno precizen, zgodbe pa izpisane v izčiščenem in natančnem jeziku. Skozi pripoved tako prihajajo na plano številne zamolčane in prikrite podrobnosti, ki bralca vlečejo v pripoved in pred njim razpirajo svet, poln skrivnosti in čustev. Pričujoča knjiga je prva predstavitev avtorja na Slovenskem.

Recenzije

»Ambjornsen (1956) je eden najbolj priznanih in priljubljenih norveških književnikov, ki je v osemdesetih letih zaslovel z romanom Beli zamorci. Norvežana se je dolgo držal sloves kultnega avtorja in glasnika narkomanov, predvsem po zaslugi prvih romanov, v novejših pa se po njegovih besedah pokadi manj trave, zato pa se spije več piva. S prevodom njegove tretje zbirke novel se slovenskim bralcem po dolgem času predstavlja sodobna norveška književnost; sedem besedil, ki so nastajala celo desetletje, vse pa povezuje neozdravljiva osamljenost in odrezanost glavnih akterjev, ki so vsi po vrsti moški srednjih let. Iz \normalnosti\ (ta je tako krhka in površinska, da jo komajda lahko štejemo za normalno) iztirijo zaradi nepredvidenega, banalnega dogodka, ki ironično dokazuje, kako malo je potrebno, da človek \izstopi\. Motiv \napolprisotnosti\ (utemeljen je na lažeh, begu, pretvarjanju, nočnih morah in halucinacijah) in človekove temeljne osamljenosti je podkrepljen z odsotnostjo stranskih oseb, ki očitno živijo v povsem drugem svetu. Novele odlikuje v podrobnostih izostren slog, poln drobnega humorja, posejan s slengovskimi in žargonskimi izrazi. (Eva Vrbnjak, Bukla)«

O avtorju

Ingvar Ambjørnsen (1956, Tønsberg, Norveška) je eden najpomembnejših in najpopularnejših sodobnih norveških pisateljev. Za svoja dela je prejel več nacionalnih nagrad, leta 2009 pa so mu podelili naslov častnega prebivalca mesta Lavrik.

Več o avtorju