Skip to content

Na robu in na dnu v Parizu in Londonu

Avtor: George Orwell

Prevod: Leonora Flis

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Roman, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 259
  • isbn: 9789612423001
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

Delo Na robu in na dnu v Parizu in Londonu (1933) je nastajalo kar nekaj let in v pripovedi je nemalo vzporednic z Orwellovim življenjem. Po šolanju na prestižnem kolidžu Eton in službovanju v Burmi je pisec potreboval očiščenje. S sebe je želel sprati sledove kolonializma in elitizma in tudi zato se je podal med klateže in brezdomce. Skoraj dve leti je tako postopal po ulicah Pariza in Londona in snoval svoj knjižni prvenec. Orwellova pripoved ni popolnoma faktična, v njej se dejstva prepletajo s piščevo domišljijo, vendar pa je sporočilnost jasna in nedvoumna. Na robu in na dnu v Parizu in Londonu bi lahko umestili med dokumentarno prozo, ki zaradi prvoosebne pripovedne drže dobiva poteze avtobiografskega romana, obenem pa deluje tudi kot lucidna antropološko-kulturološka študija dveh narodov in njunih specifik.

Recenzije

»Kot kaže, je prišel čas, da se George Orwell kot izvrsten pisec dokumentaristične literature predstavi tudi v slovenščini. Lani smo tako dobili prevod njegovega odličnega Poklona Kataloniji, poročila o udeležbi v španski državljanski vojni, sedaj pa je tu še njegov knjižni prvenec iz leta 1933, v katerem je Orwell (ta psevdonim je bil tu prvič uporabljen) predstavil svoje bohemsko, pogosto pa tudi ubožno življenje v teh dveh mestih ob koncu 1920. let. Ko po nekaj straneh odmislimo, da nam zgodbo o boju za vsakdanji denar pripoveduje avtor klasike 1984, pademo v trebuh Pariza, preplavljen z brezposelnimi, ki skoraj za vsako ceno skušajo dajati vtis sposobnih ljudi, čeprav so morda ravno pred nekaj urami za poslednje solde zastavili še svoja zadnja oblačila in niti ne morejo več obrniti ovratnika, saj je ta enako umazan na obeh straneh. Filigransko izpisana pariška trans­verzala, po kateri se sestradani Orwell potika s svojim pohabljenim ruskim prijateljem Borisom, s katerim skušata nekako priti do denarja, ki bo omogočal preživetje vsaj nekaj naslednjih dni, se v drugem delu prevesi v potepanje in prenočevanje v ubožnicah po Londonu in okolici. Prepričljivo. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

George Orwell (1903 – 1950) se je rodil v Motihariju v Indiji. V času svojega življenja je bil najbolj znan kot novinar. Napisal je več odmevnih romanov, med njimi 1984, Burmanske dneve in Živalsko farmo. Zaradi svojega socialnega angažmaja in izbranega pripovednega sloga velja za enega najpomembnejših družbenih vizionarjev in pripovednikov 20. stoletja.

Več o avtorju