Skip to content

Nacionalni park, kompromis, naši.

Avtor: Sergej Dovlatov

Prevod: Jelka Ciglenečki

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Kratka proza


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 455
  • isbn: 9789612421267
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

V knjigi Nacionalni park, Kompromis, Naši so predstavljena najpomembnejša dela Sergeja Dovlatova. Kot skorajda celoten njegov opus, slonijo na avtobiografskih dejstvih. »Nacionalni park«, ki velja za najboljše avtorjevo delo, se dogaja v prelomnih trenutkih avtorjevega življenja. Oditi ali ostati, ljubiti ali sovražiti, pisati ali piti, predvsem pa kako živeti? Na vprašanja seveda ne dobimo enoznačnega odgovora. Tako kot niso enoznačne zgodbe »Kompromisa«, ki se skrivajo pod diktiranimi članki sovjetskih novinarjev. Družinski album, ki ga listamo v »Naših«, nam ponudi nenavadno paleto značajev. Smeh skozi solze, ki nas spominja na Gogolja, se meša s humanističnim pogledom Čehova, glavni junak, ki ga najdemo včasih pod imenom Boris, drugič Sergej, pa s hemingwayevsko možatostjo korači preko sivine sovjetskega vsakdanjika, časnikarskega cvetličenja in praznih steklenic vodke.

Recenzije

»»Njegov slog pisanja je preprost, a skrbno premišljen, uporablja živ pogovorni jezik, pogosto pa se pojavljajo teme alkoholizma, absurdnosti sveta, emigracije in frustracije zaradi neobjavljena, v delih pa je čutiti humor, sarkazem in (samo)ironijo.« (Polona Prodnik, Bukla)«

O avtorju

Sergej Dovlatov (1941 – 1990) se je rodil v Ufi v nekdanji Sovjetski zvezi. Je avtor mnogih neobjavljenih knjig, saj zaradi statusa »disidenta« ni imel dostopa do literarnih objav. Pisal je predvsem povesti in kratke zgodbe, med katerimi so najbolj poznane »Zona«, »Kopromis«, »Kovček«, »Naši« in »Tujka«.

Več o avtorju