Skip to content

Najboljši so padli

Avtor: Katja Perat

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Poezija


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 70
  • isbn: 9789612423438
  • cena: 19,00 EUR
  • leto izida: 2011
  • št. str.: 70
  • isbn: 9789612424473
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

To ni zbirka človeka z bombami, ne strmi v neskončno, brezmejno ravan, ni taka, da bi jo dušila stiska jezika ali bi hrepenela dol, dol. To je zbirka, ki si ne nadeva nihilizma, ker je uvidela njegovo pravo bit: outfit. Je zbirka ironij, sarkazmov, cinizmov. Zbirka silnosti mladega uma. Skrajno brezverna zbirka in zbirka z giljotino. Nanjo v vrsti čakajo intelektualci na robu živčnega zloma, lepo oblečeni svobodnjaki, zanič pesniki, mladi ameriški nihilisti, epski ljudje. To je zbirka, katere tarča je razpasel kulturno-literarni establišment s svojimi navadami in stremljenji sumljivega tipa. V sodobno slovensko poezijo prinaša zavest, da ne stopa v večnost, v katero naj bi jo zabetonirale platnice, ki jih držite v rokah, pač pa v literarni sistem, tj. v bolj ali manj posrečen splet ekskluzivnosti in vsakovrstnih banalnosti. To je zbirka pesnice, ki ne gre po nikogaršnjih stopinjah, še najmanj po Cankarjevih, ker je še mlada in ceni mamino kuhinjo, pa ker ne bo nikoli kake svoje pesmi naslovila »Mojim recenzentom«.

Recenzije

»Če so »najboljši že padli«, kdo še preostane? »Intelektualci na robu živčnega zloma«, »rudarji«, »ponesrečene identitete«, črede »ljudi brez ljubezni«, skratka, cela vrsta »prikupno neokusnih« subjektov, ki jih preganja »mala nočna preganjavica«? In to so samo naslovi! Pesniški prvenec Katje Perat (1988) je kratka, toda zgovorna slika družbe, v kateri ni (več) mogoče preživeti brez dobršne mere cinizma in humorne kritične distance. Avtoričina govorica je vselej neposredna, brez dlake na jeziku, stvarna in politično nekorektna. Zbirka, ki ne bo ostala neopažena. (Ana Geršak, Bukla)«

O avtorju

Katja Perat (1988) je doktorska študentka primerjalne književnosti in kretivnega pisanja na Univerzi Washington v St. Louisu, novinarka Mladine, sourednica AirBeletrine in avtorica pesniških zbirk Najboljši so padli (2011) in Davek na dodano vrednost (2014). Od leta 2007 svojo poezijo objavlja v reviji Literatura. Za pesniško zbirko Najboljši so padli je leta 2011 prejela nagrado za najboljši literarni prvenec in bila nominirana tudi za Veronikino nagrado.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja