Skip to content

Napol dokončana nebesa

Avtor: Tomas Transtroemer

Prevod: Maja Caserman

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Poezija


  • leto izida: 1998
  • št. str.: 188
  • isbn: 9789616211291
  • cena: 4,18 EUR

O knjigi

V času informacijske norosti je pesniški opus najpomembnejšega sodobnega švedskega lirika Tomasa Tranströmerja kakor borova smola na severni strani bralčevih vek. Ko se dotaknemo katere od komajda 170 pesmi, kolikor jih opus v celoti obsega, ostane naš vid označen, sprva morda nevede. Pisane so namreč s tisto diskretnostjo, ki smo je deležni zelo zelo redko, z jasno, natančno, na videz zelo preprosto govorico, ki neslišno ponikne skozi zrklo in na mrežnici počasi razžari neki ves čas sluten, a doslej neizrečen svet onkraj vidnega: Kratka molitev, ko se nad nami odpre loputa in dol posije šibka luč. Pogledamo navzgor: zvezdnato nebo skozi rešetko odtoka. V tem svetu se, brez patosa in madežev nasilne poetizacije, prepletajo tradicija in neposredna izkušnja, sledi in instinkt, historično in osebno. Predvsem pa pred nami oziroma v nas spet vznikne svet, ki je v moderni zahodni liriki na tako neposreden način poredkoma prisoten. Svet narave, vzdušij in razpoloženj človeka, omejenega s svojim telesom, njega in tiste sile v njem, ki sega preko: Čas ni nikakršna ravna črta, prej blodnjak, in če se na pravem mestu pritisneš ob zid, lahko slišiš hiteče korake in glasove, lahko slišiš samega sebe, kako greš mimo po drugi strani. Dobro stoletje po smrti Boga nam pesmi Tomasa Tranströmerja spet vračajo velike kose zemlje in nebes.

Recenzije

»V Napol dokončanih nebesih, zbirki izbranih pesmi Tomasa Tranströmerja, ki je pri nas izšla v knjižni zbirki Beletrina, Študentske založbe, se bralec sreča z mnogimi različnimi svetovi, ki se, ko pogleda bolje, zlijejo v en sam svet, univerzalen zaradi načina pesnikovega pripovedovanja, ki temelji na neposrednih izkušnjah, na neizmišljenih besedah, ki jih uporablja in vidi vsak smrtnik, Tranströmer pa jih na magičen način neposrednosti pred bralca naslika tako, da se zdijo kot da so izmišljene prav zanj, za tisti trenutek, tisto izkušnjo in tisti čas, v katerem so brane. (Barbara Žvirc, www.bajta.si)«

O avtorju

Tomas Tranströmer (1931 – 2015, Stockholm) je najbolj prevajan in cenjen švedski pesnik svoje generacije. Njegova poezija je prevedena v več kot 60 jezikov, tudi v slovenščino. Leta 1990 je prejel mednarodno literarno nagrado Neustadt in leta 2001 Nobelovo nagrado za književnost.

Več o avtorju