Skip to content

Naš človek na terenu

Avtor: Robert Perišić

Prevod: Dušan Čater

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 375
  • isbn: 9789612423100
  • cena: 29,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 375
  • isbn: 9789612742997
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Perišićeve literarne osebe so socialno determinirane, predstavljene v konkretnih urbanih okoljih, tematizirajo se zgodbe mladih ljudi okrog tridesetih let, najpogosteje potisnjenih na obrobje (socialno, finančno, družbeno) – bivših vojakov, braniteljev, narkomanov, rekonvalescentov, navijačev, kriminalcev, vse predolgo študentov, intelektualcev brez službe in položaja v družbi, pripovedovanje je razpršeno in odslikava depresivnost, nevrotičnost, absurdnost, brezizhodno ujetost v posttranzicijskem hrvaškem času in prostoru. Perišić tudi v svojem prvem romanu ostaja zvest poetiki, ki smo je vajeni iz kratkih zgodb. In temam, med katerimi je v Našem človeku na terenu precej takšnih, ki so značilnost tudi »slovenskega terena«.

Recenzije

»Perišić (1969) je navdušil že s kratkimi zgodbami z naslovom Vse te smešne zgodbe. V Splitu rojeni pisatelj je do sedaj med drugim objavil dve zbirki kratkih zgodb in napisal scenarij za hrvaški film Sto minut slave. Prvoosebni pripovedovalec v romanu Naš človek na terenu (ki je leta 2007 prejel nagrado časopisa Jutranji list za najboljše prozno delo) je Tin, bivši roker, ki živi skupaj z nekaj let mlajšo igralko Sanjo. Zdi se mu, da je čas za kredit in nakup skupnega stanovanja, vendar njuno razmerje naleti na usodno oviro: Tinu se obeta izguba službe, Sanjo pa uspešna predstava spremeni v gledališko zvezdo. Vendar prizadeta moškost ni vse, s čimer se mora ukvarjati Tin. V Iraku se namreč izgubi vsaka sled za njegovim bratrancem, ne ravno psihično stabilnim vojnim dopisnikom (prispevki, ki jih pošilja, so sicer v zgodbi obravnavani kot »neprimerni za objavo«, v romanu pa vsekakor predstavljajo »dodatno vrednost«), in ker mu je službo priskrbel on, se znajde v središču najprej družinske, potem pa še medijske drame … Perišićev roman je napisan z dobro mero samoironije in humorja, vendar ni samo to: avtorjev opis 30-in-nekaj generacije hkrati predstavlja tudi ostro in večkrat tragikomično podobo sodobne realnosti. (Majda Peklaj, Bukla)«

O avtorju

Robert Perišić (1969) je ugledno ime hrvaške književne in časnikarske scene. Svojo literarno pot je začel kot pesnik in pisec kratke proze, s svojim romanesknim prvencem Naš človek na terenu pa je postal eden najuglednejših in mednarodno najbolj prepoznavnih sodobnih hrvaških avtorjev.

Več o avtorju