Skip to content

Ne prej ne potem

Avtor: Lars Gustafsson

Prevod: Sara Grbovič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 107
  • isbn: 9789612421823
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Poezija Larsa Gustafssona je zelo raznolika; avtor se preizkuša v različnih žanrih, od elegij prek sonetov do vilanel. Njegove pesmi so filozofske in zgodovinske, poigrava pa se tudi z obliko pesmi. Pesmi so zastavljene zelo premišljeno, pogosto se loteva zapletenih vprašanj, na pomoč pokliče Fichteja, Nietzscheja in druge velike filozofe. Njegove novejše pesmi se dotikajo geografije, sprašuje se, kje smo in kam smo namenjeni. Zanimiva so tudi razmišljanja o obliki pesmi ter o njenem notranjem in zunanjem času. Gustafsson bralca vzpodbudi k razmišljanju in sanjarjenju o skritih kotičkih našega sveta in srca, obenem pa je zelo realen in natančen.

Recenzije

»»Lars Gustafsson je eden najplodovitejših švedskih literarnih ustvarjalcev in poleg Tomasa Transtroemerja tisto ime, po katerem svet pozna in ceni sodobno švedsko literaturo.« (Tina Košir, Delo - Sobotna priloga)«

O avtorju

Lars Gustafsson (1936 – 2016) se je rosil v Västeråsu na Švedskem. Bil je eden najdejavnejših švedskih ustvarjalcev, avtor številnih pesmi, kratkih zgodb, romanov ter kritičnih esejev in člankov. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi tudi Prix Européen de l`Essai charles Veillon (1983), nagrado švedske akademije Bellman (1990) in švedsko nagrado Pilot (1996).

Več o avtorju