Skip to content

Nevednost

Avtor: Milan Kundera

Prevod: Jaroslav Skrušný

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 160
  • isbn: 9789612420536
  • cena: 16,27 EUR

O knjigi

Zgodba Kunderove Nevednosti se ukvarja z emigranti iz nekdanje Vzhodne Evrope, ki se sredi nove družbe in politične realnosti sprašujejo o smislu svojega vztrajanja na Zahodu. Gre za čas po padcu Berlinskega zidu in nastajanja novih držav na Vzhodu. Vsi ti ljudje se zdaj sprašujejo, ali se še lahko vrnejo domov, ali njihov resnični dom še vedno obstaja. Kundera v romanu spretno prepleta individualne zgodbe z mitom o Odiseju, ki prav tako večno išče svoj dom. Vprašanja, ki se jim zastavljajo, so: ali je v sodobnem globaliziranem svetu še sploh možna domovina, ali je razširjena Evropa zdaj resnično naš skupni dom? Kundera je z Nevednostjo znova dokazal, da je še vedno mojster pripovedi in predvsem izjemno tenkočuten opazovalec stvarnosti, ki se je popolnoma spremenila.

Recenzije

»Bralec ob prebiranju Nevednosti \spotoma\ pridobi novo vednost, saj ne gre le za literarno delo, ampak obenem tudi za etimološko in literarno študijo, politično pričevanje, zgodovinsko analizo ... Ta intelektualna preciznost je skrbno uglašena z barvitim čustvenim portretiranjem ter nekoliko robato in bizarno erotiko. Ob razpletu romana nam Kundera ponudi svež eksistencialni pojem: sestro kot zamenjavo za mater oziroma ljubezen, ki ju po navadi asociativno povezujemo z domovino. Avtorju služi kot metafora za pristno skrb, zanimanje za bližnjega, v katerem pa posameznik, za razliko od odnosa med roditeljem in otrokom oziroma med ljubimcema, ohrani svojo avtonomijo in svobodo. Irena in Josef tega novega bivanjskega modela nista zmožna zaživeti. Ona ga zamenja za ljubezen, on pa ga sicer pravilno prepozna, a ga ni pripravljen oziroma zmožen udejanjiti. Bralcu pa ta pot ostaja odprta. (Maša Ogrizek, Bukla)«

O avtorju

Milan Kundera (1929, Brno) je eden največjih čeških pisateljev, esejist in avtor dram. Za svoja dela je prejel številne literarne nagrade, med drugim je bil nominiran za Nobelovo nagrado za literaturo. Leta 1992 je prejel mednarodno nagrado Vilenica, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev.

Več o avtorju