Skip to content

Od blizu

Avtor: Irena Svetek

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2004
  • št. str.: 162
  • isbn: 9789616446815
  • cena: 8,00 EUR

O knjigi

Od blizu je romansirana intimna drama, odigrana v očeh prvoosebne pripovedovalke. Osrednji del pripovedi se odvija v Bukarešti, kamor se junakinja preseli, sprejme namreč delo na tamkajšnji slovenski ambasadi. Ob tem glavnem toku pripovedi, ki ga avtorica vešče izpisuje povsem neposredno, od blizu, pa iz ozadja, kot prikrito in nevidno žarenje kozmosa, v pisanje ves čas vdira grozljiva in hkrati fascinantna svetloba, rojena v najzgodnejšem otroštvu. Prav to smrtonosno sevanje, ki je jezik literature, edino zmore za trenutek zmanjšati neznosno gostoto temne snovi. To zdaj ve tudi Irena.

Recenzije

»Ob branju prvenca Svetkove, romana Od blizu, smo imeli ves čas občutek, da zna pripovedovati, vendar ne ve čisto natančno, o čem sploh bi, da pisavi manjka predvsem podkletenosti z izkušnjo in je zato nekoliko izpraznjena. (Matej Bogataj, www.mladina.si)«

O avtorju

Irena Svetek (1975, Ljubljana) je doktorirala na Oddelku za primerjalno književnost Filozofske fakultete v Ljubljani. Roman Od blizu je pisateljičin prvenec, za katerega je dobila nagrado za najboljši prvenec leta 2004. Literarno občinstvo jo pozna po njenih odmevnih objavah kratke proze v literarnih revijah in na radiu. Že vrsto let vodi pogovore z uglednimi literarnimi ustvarjalci ter pripravlja poglobljene predstavitve knjižnih novitet.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja