Skip to content

Oglas za hišo, v kateri nočem več živet

Avtor: Bohumil Hrabal

Prevod: Nives Vidrih

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 403
  • isbn: 9789612421779
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

V zbirko Hrabalovih kratkih zgodb Oglas za hišo, v kateri nočem več živet so od že prevedenih zgodb vključeni samo ključni »Pabitelji«; izbor zajema zgodbe iz zbirk Biser na dnu (1963) in Pabitelji (1964), novelo »Nadaljevalni plesni tečaj za starejše« (1964), celotno zbirko Oglas za hišo, v kateri nočem več živet (1965), ki jo je imel avtor za eno svojih najljubših del, vse to je torej iz prve polovice šestdesetih let, ko je Hrabal zelo intenzivno, bučno in prelomno vstopil v češki literarni prostor, in zgodbe iz zbirke Praznik zvončkov (1978), ki je edina iz njegovega poznejšega obdobja, s konca sedemdesetih let, kar se pozna tudi po bolj umirjenem stilu in toku pripovedi.

Recenzije

»»S prepoznavnim avtorjevim dinamizmom, drvečo pripovedjo brez pavz ali dodatnih poudarkov in ostrim, značilno avtorskim slogom se v zgodnjejših delih povezuje predvsem groba življenjska satira, v poznejših delih pa abstraktnejša in bolj hermetična pripoved, ki je še vedno podčrtana s Hrabalovim izjemnim občutkom za komično in igrivo.« (Tina Bilban, Bukla)«

O avtorju

Bohumil Hrabal (1914 – 1997) se je rodil v Brnu na Češkem. Velja za najpomembnejšega češkega prozaista druge polovice 20. stoletja. Slovenski bralci so ga spoznali v osemdesetih letih s prevodom njegovih ključnih del Stregel sem angleškemu kralju in Prebučna samota.

Več o avtorju