Skip to content

Paradiso 1 in 2

Avtor: Jose Lezama Lima

Prevod: Vesna Velkovrh Bukilica

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 1999
  • št. str.: 734
  • isbn: 9789616211871
  • cena: 8,35 EUR

O knjigi

Limov paradiž razpira svoje meje okrog otroštva in mladosti glavnega protagonista romana, Kubanca Joséja Cemíja, in življenjskih zgodb članov njegove družine in njegovih prijateljev Fronesisa in Focióna. Razpira jih žareče in navznoter, tako kot rastejo alveole v Cemíjevih občutljivih pljučih. Medtem ko se bralec z enim očesom sprehaja po baročnih podobah hodnikov in ulic Havane, je z drugim ves čas zazrt v čudežno temno žarenje, ki počasi prodira skozi besede in stavke Paradisa.

Recenzije

»V tem žarenju je priča, kako se iz niča oblikujejo prvi elementi, iz katerih se razvijajo prva osončja s svojimi planeti, v njihovih zakotjih nastajajo prvi enocelični organizmi, v katerih se oblikujejo tisti arhetipski in individualni mehanizmi, ki premikajo stvari in osebe romana. Ni treba poudarjati redkosti in pomembnosti del, v katerih lahko slišimo dihanje stvarnika, ki se je za vedno umaknil, šumenje nastanka besede, ki je umolknila, hrumenje sveta, ki izginja. Še nikoli poprej ni bil izvir tako zelo čist in živ. Neskončno potovanje se ta hip šele pričenja. (Aleš Šteger)«

O avtorju

José Lezama Lima (1910 - 1976) se je rodil v Havani. Bil je pisatelj in pesnik, ki velja za enega najvplivnejših literarnih ustvarjalcev Latinske Amerike. S svojim edinim romanom Paradiso je ustvaril enega največjih romanov dvajsetega stoletja, ki ga kritiki postavljajo ob bok Proustovemu Iskanju izgubljenega časa, Joyceovemu Uliksesu in Musilovemu Možu brez posebnosti.

Več o avtorju