Skip to content

Peronarji

Avtor: Feri Lainšček

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 303
  • isbn: 9789612422875
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 303
  • isbn: 9789612842277
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Peronarji so Lainščkov prvi roman, delo dvaindvajsetletnega avtorja, ki je bilo prvič natisnjeno leta 1982. Zgodba o fantu iz province, ki po neopravljenem sprejemnem izpitu na Likovni akademiji ostane v Ljubljani in se preživlja kot brezdomec, je zanimivo literarno pričevanje o boemskem življenju v prestolnici na začetku osemdesetih. Dogajanje je zaznamovano z druženjem na glavni ljubljanski železniški postaji, ki je bila takrat nočno zbirališče najrazličnejših socialnih skupin. Tu so se križale poti brezdomcev, sezonskih delavcev, študentov, intelektualcev in umetnikov, ki jih avtor imenuje »peronarji«, ali pač ljudje s peronov, njihove usode pa poveže z zanimivo in napeto zgodbo. V romanu je na neki način že čutiti prihajajoči čas ljubljanskih alternativnih gibanj in siceršnjega družbenega vrenja, ki je kasneje privedlo do demokratičnih sprememb. Tudi zato so Lainščkovi Peronarji eden tistih slovenskih romanov, ki so ob pogledu na prelomna osemdeseta zanimivi tudi v zunaj literarnem kontekstu.

Recenzije

»Dogajanje je zaznamovano z druženjem na ljubljanski železniški postaji, ki je bila takrat nočno zbirališče brezdomcev, sezonskih delavcev, študentov, intelektualcev in umetnikov, ki jih avtor imenuje peronarji, njihove usode pa poveže v zanimivo in napeto zgodbo. (www.playboy.si)«

O avtorju

Feri Lainšček (1959, Dolenci na Goričkem) je vsestranski avtor, ki piše (mladinsko) prozo, poezijo, dramska besedila in radijske igre. Njegova dela so prevedena v več tujih jezikov, kot avtor besedil sodeluje s številnimi slovenskimi pevci in skupinami. Prejel je več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada za roman Ki jo je megla prinesla, kresnika za romana Namesto koga roža cveti in Muriša, večernico za mladinsko knjigo Mislice in veliko Prešernovo nagrado leta 2021. S Kurjim pastirjem se je zopet uvrstil med pet finalistov za nagrado kresnik za najboljši roman leta.

Več o avtorju