Skip to content

Peronarji

Avtor: Feri Lainšček


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 303
  • isbn: 9789612422875
  • cena: 27,00 EUR
  • leto izida: 2010
  • št. str.: 303
  • isbn: 9789612842277
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Peronarji so Lainščkov prvi roman, delo dvaindvajsetletnega avtorja, ki je bilo prvič natisnjeno leta 1982. Zgodba o fantu iz province, ki po neopravljenem sprejemnem izpitu na Likovni akademiji ostane v Ljubljani in se preživlja kot brezdomec, je zanimivo literarno pričevanje o boemskem življenju v prestolnici na začetku osemdesetih. Dogajanje je zaznamovano z druženjem na glavni ljubljanski železniški postaji, ki je bila takrat nočno zbirališče najrazličnejših socialnih skupin. Tu so se križale poti brezdomcev, sezonskih delavcev, študentov, intelektualcev in umetnikov, ki jih avtor imenuje »peronarji«, ali pač ljudje s peronov, njihove usode pa poveže z zanimivo in napeto zgodbo. V romanu je na neki način že čutiti prihajajoči čas ljubljanskih alternativnih gibanj in siceršnjega družbenega vrenja, ki je kasneje privedlo do demokratičnih sprememb. Tudi zato so Lainščkovi Peronarji eden tistih slovenskih romanov, ki so ob pogledu na prelomna osemdeseta zanimivi tudi v zunaj literarnem kontekstu.

Recenzije

»Dogajanje je zaznamovano z druženjem na ljubljanski železniški postaji, ki je bila takrat nočno zbirališče brezdomcev, sezonskih delavcev, študentov, intelektualcev in umetnikov, ki jih avtor imenuje peronarji, njihove usode pa poveže v zanimivo in napeto zgodbo. (www.playboy.si)«

O avtorju

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček (1959) živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega več kot 100 samostojnih knjižnih enot, med katerimi je 25 romanov, ki so večinoma že prevedeni v tuje jezike. Za svoja dela je prejel številne nagrade: leta 1995 je za roman Ki jo je megla prinesla prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2021 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kresnika je prejel dvakrat, leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti in leta 2007 za roman Muriša. Večernico je prejel leta 2001 za knjigo pravljic Mislice, desetnico leta 2012 za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški. Z romanom Kurji pastir je bil znova uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. Feri Lainšček je tudi slovenski pisatelj, čigar literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij (Halgato, Mokuš, Petelinji zajtrk, Šanghaj …).

Več o avtorju