Skip to content

Pesmi divjih ptic

Avtor: Enes Karić

Prevod: Andrej Jaklič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 416
  • isbn: 9789612423636
  • cena: 35,00 EUR

O knjigi

Dogajanje romana je postavljeno v zadnja desetletja 16. stoletja v Sarajevu in Bosni. To so bili časi, ko je Otomansko cesarstvo doživljalo poraze s strani združenih evropskih vojsk, ki so jim sledili agresivni verski radikalizmi in družbene spremembe, ki so sledi pustile tudi na prostorih današnje Bosne in Hercegovine, takrat sestavnega dela močnega imperija. Glavni protagonisti so muderis Skender, filozof Hasan in umetnik Mustafa, ki skozi medsebojne stike in lastno, intimno dojemanje časa in prostora podajajo sliko nekega minulega zgodovinskega obdobja, hkrati pa zaradi njegove simbolne pomenljivosti še kako jasno in neposredno spregovorijo o današnjem času. Tu je nevidna mreža intrig, verskih in etičnih sporov, spletk, ki določajo posameznikovo življenje in njegovo vpletenost v prostor, v katerem živi, tu so temeljne družbene spremembe, pa tudi razumevanje sveta kot nečesa danega, kot možnosti, pri kateri pa ne odloča zgolj posameznik, ali in kako jo bo izkoristil.

Recenzije

»Enes Karić (1958) je redni profesor na katedri za interpretacije Korana na Fakulteti za islamske študije v Sarajevu in avtor številnih razprav s področja hermenevtike Korana in muslimanske dediščine v Bosni in Hercegovini. Roman Pesmi divjih ptic, njegov literarni prvenec, je izšel v Sarajevu leta 2009, zanj pa je prejel bosanskohercegovsko nagrado »Hasan Kaimija«. Zgodba romana je postavljena v Sarajevo in zadnja desetletja 16. stoletja, torej na sam rob Otomanskega cesarstva, ki ga je že zaznamoval poraz v bitki pri Lepantu. Glavni protagonist je Skender Humo, sin zeliščarice in trgovca iz Mostarja, ki po šolanju v carigrajskih medresah in študiju astronomije v Firencah prihaja v Sarajevo, da bi tu poučeval v Gazi Husrevbegovi medresi. Tu ga je pričakal filozof Hasan, spoznal je slikarja Mustafo, se poročil in se na koncu razočaran vrnil v domači Mostar. Pesmi divjih ptic je mnogo več kot le intimna zgodba Skenderja Huma. To je tudi roman o zgodovini in hkrati razprava o religiji, filozofiji in umetnosti, ki je zaznamovana s poetičnim jezikom. Zato se primerjave s slavnim Selimovićevim romanom Derviš in smrt zdijo skorajda samoumevne. (Majda Peklaj, Bukla)«

O avtorju

Enes Karić (1958, Travnik, Bosna in Hercegovina) je profesor na Fakulteti za islamske študije v Sarajevu. Objavil je številna dela, vezana na področje hermenevtike Korana. Je avtor več zbirk esejev o bosanski zgodovini in sedanjosti, številna dela so prevedena v arabski, angleški in nemški jezik. Roman Pesmi divjih ptic je njegov romaneskni prvenec, za katerega je leta 2010 prejel bosensko-hercegovsko nagrado Hasan Kaimija.

Več o avtorju