Skip to content

Petelinji zajtrk

Avtor: Feri Lainšček


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 192
  • isbn: 9789612420598
  • cena: 12,00 EUR
  • leto izida: 2006
  • št. str.: 192
  • isbn: 9789612426699
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V Petelinjem zajtrku sledimo vsakdanji zgodbi »ljudi z ulice«, v katerih se lahko prepoznamo vsi. Roman je umeščen v avtomehanično delavnico, kjer junaki sanjarijo o ljubezni, avtomobilih, prijateljstvu. Eden od objektov poželenja pa je tudi hrvaška pop zvezdnica Severina, v kateri vsi mali junaki vidijo ideal ženske lepote. Petelinji zajtrk je roman o človekovem iskanju, da bi svoje življenje namesto okrog materialnih teženj in spletk zgradil okrog nečesa lepega in obenem večnega, se pravi ljubezni, ki mu daje pravi smisel.

Recenzije

»Stari filmi noir so vedeli, kaj morajo storiti s pasivnim, depresivnim, naivnim, brezposelnim, klateškim moškim, ki nima sreče - poslali so ga v vukojebino, kjer se je lahko kot najeta roka prilepil na kakega malega podjetnika z atraktivno ženo, ki je pokala od frustriranosti in dišala po seksu. Ko je Jack Nicholson v filmu Poštar zvoni zmeraj dvakrat - ali pa še pred njim John Garfield - stopil pred to fatalko, se mu je po glavi motalo le eno vprašanje: naj jo pofukam ali ubijem? (Marcel Stefnčič, www.mladina.si)«

O avtorju

Pisatelj, pesnik, dramatik in scenarist Feri Lainšček (1959) živi in ustvarja v Murski Soboti. Njegova bibliografija obsega več kot 100 samostojnih knjižnih enot, med katerimi je 25 romanov, ki so večinoma že prevedeni v tuje jezike. Za svoja dela je prejel številne nagrade: leta 1995 je za roman Ki jo je megla prinesla prejel nagrado Prešernovega sklada, leta 2021 pa Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Kresnika je prejel dvakrat, leta 1992 za roman Namesto koga roža cveti in leta 2007 za roman Muriša. Večernico je prejel leta 2001 za knjigo pravljic Mislice, desetnico leta 2012 za knjigo Pesmi o Mišku in Belamiški. Z romanom Kurji pastir je bil znova uvrščen med pet finalistov za nagrado kresnik. Feri Lainšček je tudi slovenski pisatelj, čigar literarna dela so doživela največ filmskih adaptacij (Halgato, Mokuš, Petelinji zajtrk, Šanghaj …).

Več o avtorju