Skip to content

Pisati antropologijo

Avtor: Marilyn Strathern

Prevod: Marija Zidar

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 283
  • isbn: 9789612421892
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Pisanje antropologije je knjiga o občih epistemoloških okvirih moderne antropologije, ki na preciozen način pojasni, kaj delamo, ko delamo antropologijo, in kako razmišljamo o sebi kot antropologih. Knjiga predstavlja analizo zahodnih mišljenjskih praks ter sodobnih antropoloških pristopov k pisanju, reprezentaciji in dokumentiranju medkulturnih primerjav. Je precizen premislek načinov, kako antropologija organizira, se pravi zbira, deli in povezuje ideje, gradiva in konstrukte, o katerih piše. Četudi je v knjigi uporabljeno predvsem melanezijsko gradivo, delo ni zgolj regionalna etnografska analiza, temveč predstavlja medkulturno študijo organizacije pomena.

Recenzije

»Potem, ko smo pred kratkim v zbirki Kratka dobili zelo kratek uvod v socialno in kulturo antropologijo (Krtina, 2008), je sedaj izšlo še delo ene najbolj znanih svetovnih antropologinj, ki celostno in natančno pojasnjuje, kaj antropologi dejansko delajo, ko se ukvarjajo z antropologijo in na kakšen način razmišljajo o kompleksnosti in količini materialov, ki jih zajemajo pri svojih raziskavah. To teoretično delo torej podaja pregled načinov, na katere antropologija organizira, zbira in povezuje ideje, gradiva ter miselne konstrukte, o katerih piše. Predvsem za specialiste. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Marylin Strathern (1941, Severni Wales) je ena najuglednejših britanskih in svetovnih antropologinj. Je profesorica na Univerzi v Cambridgeu.

Več o avtorju