Skip to content

Pod kamni plešem

Avtor: Jure Vuga


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 77
  • isbn: 9789612422264
  • cena: 15,00 EUR
  • leto izida: 2009
  • št. str.: 77
  • isbn: 9789612425326
  • cena: 4,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Koprski pesnik Jure Vuga je že pred časom opozoril nase s številnimi revijalnimi objavami. Pod kamni plešem je njegov prvenec, kar velja poudariti predvsem na ozadju dodelane poetike in uravnovešene pisave (kar je, roko na srce, pri prvih knjigah prej izjema kot pravilo). Vuga združuje v svoji poeziji raznovrstne strasti in znanja, po eni strani izjemen občutek za pesniško besedo, za klasične dimenzije lepega in poetičnega, in po drugi strani za arheologijo. Njegove pesmi zato niso le izbrušena površina, ki bi ji šlo za lesketavo všečnost, marveč v sebi nosijo izkopano in evidentirano historično in estetsko izkušnjo, z njo pa perspektivo, ki je v slovenski sodobni poeziji redka. »Ustvarjalci smo odgovorni za spomin,« programsko zatrdi v eni od pesmi Vuga. Spomin, predvsem ta, ki sega skozi tisočletja, ni nekaj danega, je (re)konstruirano, do njega se je treba prikopati. Sedimentiral se je kot naslage jezika pod kamni, s katerih mora pesnik sedaj odpihati prah, jih osvoboditi vsega, kar jih zastira. Kar po tem procesu odkopavanja in vpenjanja v nove osvetljave (najpogosteje v mediteranski luči) postane vidno bralcu, je ekstatični ples besed za ta kamen, razveljavljena teža. Je cilj te poezije postati ekvivalent kamnu modrih? Že mogoče, a modrost Vugove sorte je presneto predrzna, erotična in svobodna v svojem postopanju z vsem, česar si pesnik ni nikdar prisvojil. Mogoče zato, da bi si neprisvojeno prisvojil bralec?

Recenzije

»Srčnost se prepleta z miselnim in v Vugovi poeziji tako odzvanja nekaj stoične filozofije, taoizma in “alkimističnih špekulacij”, kot jim pravi avtor sam, najdemo tudi sledove renesančne misli, predvsem v aluzijah na Giordana Bruna in Marsilia Ficina.« (Mojca Pišek, Dnevnik)«

O avtorju

Jure Vuga (1983, Koper) je profesor umetnostne zgodovine in doktor sociologije kulture. Ukvarja se z antičnimi misteriji in alkimijo v renesansi. Njegove pesmi so bile objavljene v literarnih revijah Primorska srečanja, Literatura, Lirikon, Airbeleletrina in brane v oddaji Literarni nokturno na Radiu Slovenija. Napisal je pesniško zbirko Pod kamni plešem.

Več o avtorju