Skip to content

Pomožni glagoli srca

Avtor: Peter Esterhazy

Del zbirke: Žepna Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2014
  • št. str.: 132
  • isbn: 9789612429430
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Avtobiografski roman Pomožni glagoli srca je ena zgodnejših stvaritev velikana madžarske literature Pétra Esterházyja, v katerem se pred bralcem odstira vsa širina avtorjevega jezikovnega eksperimenta in pisateljske tehnike. V svoji pripovedi pretanjeno in občuteno opisuje odnos med pripovedovalcem in njegovo materjo ter se osredotoča na dojemanje njene smrti.

Recenzije

»Dovolj spekulacij, samo še dejstva: Pomožni glagoli srca so v slovenščini prvič izšli leta 1989, štiri leta za izvirnikom, letos pa jih je osvežene ponatisnila Beletrina v novi beri žepnih izdaj. Peter Esterhazy je madžarski kanonski povojni pisatelj, v resnici matematik, nagrade pa, uf, kdo bi našteval. Kul gospod je. Pravzaprav me spominja na belolaso različico Nicka Cava. (Andreja Rauch, www.radiostudent.si)«

O avtorju

Péter Esterházy (1950, Budimpešta - 2016) je mednarodno priznan madžarski pisatelj, esejist in dramatik, ki sodi v sam vrh madžarske in evropske književnosti. Leta 1974 je diplomiral iz matematike, od leta 1978 je svobodni književnik. Za svoje delo je prejel številne literarne nagrade doma (med njimi najvišjo Kossuthovo nagrado), pa tudi v tujini (mednarodno nagrado vilenica, avstrijsko državno nagrado, Herderjevo nagrado, nagrado za mir na frankfurtskem knjižnem sejmu, pa tudi nagrade v Franciji, na Norveškem in v Italiji). V kanon madžarskega romanopisja je prispeval več kot 34 del, ki so jih doslej prevedli v petindvajset svetovnih jezikov.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja