Skip to content

Poslednji samorog

Avtor: Peter S. Beagle

Prevod: Vesna Velkovrh Bukilica

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Roman


  • leto izida: 2004
  • št. str.: 238
  • isbn: 9789616446709
  • cena: 5,00 EUR

O knjigi

Samorog je pravljično bitje s čudežnimi močmi, ki živi onkraj časa in ljudi, globoko v gozdu, ljudem pa se prikazuje le kot privid v njihovih sanjah. Samorog živi popolnoma zavarovano življenje, a ga vse bolj teži vprašanje, ali je poslednji svoje vrste. Da bi samorog lahko odgovoril na vprašanje o lastni samoti, mora iz gozda, med ljudi, nevarnosti in dogodivščine. Priča smo čudežnemu popotovanju, polnem številnih dogodivščin. Samoroga zapre čarovnica v potujoči cirkus, od koder s pomočjo zmedenega čarovnika Šmendrika pobegne in slednjič prispe v deželo temačnega kralja Jagobila. Na tamkajšnjem dvorcu se zgodba z bojem z rdečim bikom konča. Zgodba Poslednjega samoroga je le na videz pravljična. S svojo prikrito ironijo, enostavnim, a pesniško nadvse bogatim jezikom se bere kot sodobna parafraza Voltairovega Kandida, kot knjiga, ki se na na videz izjemno berljiv in lahkoten način sprašuje o temeljih našega hrepenenja, iskanja, soočanja s strahom in končnostjo.

Recenzije

»Samoroga zapre čarovnica v potujoči cirkus, od koder s pomočjo zmedenega čarovnika Šmendrika pobegne in slednjič prispe v deželo temačnega kralja Jagobila. (Biblos)«

O avtorju

Peter S. Beagle (1939, New York) je režiser in pisatelj fantazijskega leposlovja. Največjo prepoznavnost mu je prinesla knjiga Poslednji samorog, ki velja za enega najboljših fantazijskih romanov vseh časov. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je leta 2011 prejel nagrado World Fantasy Award for Life Achievement.

Več o avtorju