Skip to content

Povest o dobrih ljudeh

Avtor: Miško Kranjec


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 328
  • isbn: 9789612421885
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Ob stoletnici avtorjevega rojstva smo se odločili za ponatis Povesti o dobrih ljudeh, ki je, ob romanu Strici so mi povedali, Kranjčevo ključno delo. Kranjec je roman prvič objavil leta 1940, tako rekoč na pragu svetovne morije, kar mu je takrat in še dolgo po tem dajalo poseben čar, o čemer pričajo številni ponatisi in tudi filmska upodobitev. Povest o dobrih ljudeh je pripoved o ljudeh, ki živijo ločeno od ostalega sveta, v idiličnem, varnem, tihem in brezčasnem okolju na samotnem otoku med številnimi Murinimi rokavi. Pisatelj se je osredotočil na opisovanje njihove notranje lepote in dobrote. Poseben ton dajejo romanu poetične podobe narave in iskanje občutka presežnega v njej.

Recenzije

»»Kranjec je z romanom, ki je nastal v času, ko je Evropa že z grozo pričakovala drugo svetovno vojno, ustvaril brezčasen poklon dobroti, ljubezni, pravičnosti in slogi med ljudmi.« (Bukla) »Kranjčev roman je kljub desetletjem od nastanka ohranil svoje odlike in s svojim čustveno navdahnjenimi zgodbami govori tudi današnjemu bralcu.« (Mošte Kunej, Kmečki glas)«

O avtorju

Miško Kranjec (1908 – 1983) se je rodil v Veliki Polani. Pisal je črtice, povesti, novele in romane. Velja za klasika slovenske literature 20. stoletja. Pisatejev obseži opus je zaznamovan z rojstnim Prekmurjem, tako v duhovni kot estetski razsežnosti.

Več o avtorju