Skip to content

Pravljica mojega življenja

Avtor: Hans Christian Andersen


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 203
  • isbn: 9789616446938
  • cena: 20,45 EUR

O knjigi

Hansa Christiana Andersena poznamo kot pravljičarja. S svojim tenkočutnim, svojevrstnim pogledom na svet je zaznamoval marsikatero srce. Kaj je zaznamovalo njegovo, se nam ob 200. obletnici njegovega rojstva razkriva v njegovi avtobiografiji, Pravljici mojega življenja. Napisal jo je leta 1847, sredi svojega ustvarjalnega razcveta, sprejeta je bila z navdušenjem in postavljena ob bok Goethejevi Pesnitvi in resnici in Rousseaujevim Izpovedim. Pravljica mojega življenja je zgodba o uspehu, o trnovi poti revnega čevljarskega sina, ki sta ga močna volja in neznana sila že pri štirinajstih gnali v svet, kjer je pogumno trkal na vrata pomembnih ljudi tistega časa, naletel na mnogo zavrnitev in ravno toliko toplih objemov. In vendar je vztrajal, ne glede na zavrnitve, ki jih ni bilo malo. Tudi pravljice so mu spočetka vsi po vrsti odsvetovali, češ da je to nekaj, za kar naj ne bi imel nobenega talenta. Na srečo so se mu vsiljevale. In kot se v njegovih pravljicah prepletata svetlo in temno, dobro in slabo, vedno pod taktirko čarobne palice, tako se ta dva pola prepletata tudi v Andersenovi lastni pravljici. Pravljica mojega življenja je portret posebnega človeka, senzibilnega, sentimentalnega, modrega in norega, ki je znal slišati naravo in ljudi, videti svet in boje, ki jih »božansko preživlja tukaj na zemlji«.

Recenzije

»Pravljica mojega življenja je portret posebnega človeka. Je izpoved genija, ki je zvesto sledil svojemu poslanstvu. Je pač pravljica, s srečnim koncem seveda. (Biblos)«

O avtorju

Hans Christian Andersen (1805 – 1875) je bil danski pisatelj. Danes velja za enega najpommebnejših evropskih pravljičarjev vseh časov. Napisal je več kot 3000 pravljic, ki so prevedene v več kot 125 jezikov.

Več o avtorju