Skip to content

Prodiranja

Avtor: Anunciada Fernandez De Cordova

Prevod: Marjeta Drobnič

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Prevodno leposlovje, Poezija, Razprodane knjige


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 269
  • isbn: 9789612423865
  • cena: 19,00 EUR

O knjigi

Prodiranja. Toda kam? V prepovedi. Kar je polno prepovedi, sliši na ime Ljubezen in je glavna preokupacija teh pesmi. Prastara tema, torej? Že, že, a vprašanje poezije je zmeraj isto, to je vprašanje: Kako? Španska pesnica Anunciada Fernández de Córdova v pričujočem izboru iz svojega pesniškega opusa svoja prodiranja izvaja z izjemno subtilnostjo. Prodremo v pesem, prodremo v njen izraziti ritem (ki se čudovito ohranja v odličnem prevodu Marjete Drobnič), prodremo v krhko ravnovesje podob in smo priča (in obenem cilj) dvojnemu prodiranju: obenem smo mi, bralci, zlezli pod kožo pesmim in so pesmi zlezle pod kožo nam, bralcem. V tej igri usodnih naključij, tako kot v ljubezni, ni zmagovalcev, so le pomiritve. Z vztrajanjem v ritualu neizčrpne pozornosti in s priklicevanjem drobcev spoznanj nas te pesmi neizmerno bogatijo.

Recenzije

»Mnogi pesniki poleg ustvarjalnega opravljajo še kak povsem prozaičen poklic, le redki pa poezijo združujejo z diplomacijo kakor na primer španska veleposlanica v Sloveniji, ki se predstavlja s prvim prevodom svoje poezije v slovenščino. Dvojezični izbor je razdeljen na tri cikle, O čem negotovem, Zelena luč ter Snov časa, njihova skupna točka pa je nagovor, vabilo k dialogu, tiho, a vztrajno »prodiranje« (invasion) v prostor drugega. Ta »drugi« pa ni nujno ljubimec, temveč nekdo, ki se – kakor pesnica – vrača k vprašanjem o iskanju, minevanju in ljubezni. Ana Geršak«

O avtorju

Anunciada Fernández De Córdova (1958, Madrid, Španija) je pesnica in je bila pred leti španska veleposlanica v Sloveniji. Izdala je več knjig, poezijo in članke pa objavlja tudi v različnih literarnih publikacijah. Je prejemnica več nagrad. Organizatorka kulturnih dogodkov, literarnih večerov, večkratna udeleženka literarnih delavnic ter branj, soustanoviteljica kulturne platforme in umetniške galerije Vacio 9 v Madridu. Je prejemnica več nagrad.

Več o avtorju