Skip to content

Pusti me pri miru

Avtor: Alejandra Laurencich

Prevod: Mojca Jesenovec

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Prevodno leposlovje, Roman, Razprodane knjige


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 280
  • isbn: 9789612423674
  • cena: 23,00 EUR

O knjigi

Pisateljica Alejandra Laurencich (1963) se je v Buenos Airesu rodila slovenskemu očetu in argentinski materi. Pisati je začela že v mladosti, leta 2001 pa je za svojo knjigo kratkih zgodb Kronanje slave prejela nagrado argentinskega Državnega umetnostnega sklada. Njen roman z delovnim naslovom Konec tisočletja, ki ga v slovenščini lahko beremo v pričujoči knjigi, je že leta 1994 postal finalist nagrade Emecé, vendar ga je pisateljica popravljenega v knjižni obliki izdala šele leta 2009. Alejandra Laurencich nam je z romanom Pusti me pri miru v malo slovensko okolje med drugim pripeljala neskončno osamljenost v Patagoniji, kjer na dobrem milijonu kvadratnih kilometrov ozemlja živi toliko ljudi, kot v vsej Sloveniji skupaj, oziroma dva človeka na kvadratnem kilometru. Ampak v Argentini pozna osamljenost tudi drugo skrajnost. V prestolnici Buenos Aires živi okoli 13 milijonov ljudi, oziroma 15 tisoč prebivalcev na kvadratni kilometer, ki pa večinoma živijo drug mimo drugega.

Recenzije

»Slovenska Argentinka je leta 2001 za zbirko kratkih zgodb Coronadas de gloria prejela nagrado argentinskega Državnega sklada za umetnost, roman Pusti me pri miru pa je bil še v nedokončani različici leta 1994 med finalisti nagrade emecé. Dopolnjena različica je izšla leta 2009. Glavni junak je Luis Stapleton, potomec premožne angleške družine, lep in pameten, a hkrati ciničen in predvsem nesrečen, ker se je razšel s svojim dekletom. Obupanega ga sredi noči na cesti pobere Ray Copeland, ki pa ga, vsaj na začetku, bolj kot Luis zanima maščevanje njegovemu očetu. Zgodba o osamljenosti, iskanju lastne identitete in ljubezni. Majda Peklaj«

O avtorju

Alejandra Laurencich (1963, Buenos Aires, Argentina) je prozaistka in scenaristka. Za svoj prvenec kratkih zgodb je prejela nagrado Državnega sklada za umetnost. Kot pisateljica je bila deležna številnih odlikovanj, njen roman Fin de milenio (Konec tisočletja, 1994) se je znašel med finalisti nagrade emecé. Piše za posebne priloge književnih revij in dnevnikov, kot je priljubljeni argentinski jutranjik Página 12.

Več o avtorju