Skip to content

Rdeča mašinerija

Avtor: Vasja Badalič


  • leto izida: 2011
  • št. str.: 376
  • isbn: 9789612423681
  • cena: 25,00 EUR
  • leto izida: 2011
  • št. str.: 376
  • isbn: 9789612426743
  • cena: 7,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

V knjigi novinarja in filozofa Vasje Badaliča so predstavljeni in kritično analizirani ključni politični, ekonomski in socialni procesi, ki so v zadnjih dveh desetletjih zaznamovali Venezuelo. V prvem delu knjige so na podlagi petih ključnih dogodkov polpretekle venezuelske zgodovine podani razlogi, ki so privedli do Chávezovega vzpona na oblast, in boji, ki so vzniknili po njegovem prevzemu oblasti. Drugi del knjige se posveča analizi revolucionarnih reform, ki jih je uvedla Chávezova vlada, s poudarkom na reformnem socialnem programu, katerega namen je bil izboljšanje življenjskega standarda najrevnejših venezuelskih državljank in državljanov. Sklepni del na kratko predstavi najpomembnejša protislovja, ki razkrajajo sodobno Venezuelo, protislovja, v katerih si stojita nasproti vse bolj vključujoča, pravična družba in vse bolj očitno korakanje v izključujočo, avtoritarno družbeno ureditev.

Recenzije

»Po izvrstni sociološki študiji Za 100 evrov na mesec, se Badalič vrača s še eno analizo družbeno-političnega dogajanja v tretjem svetu. Pred nas je razgrnil dogajanje v Venezueli in predstavil procese, ki so v zadnjih dveh desetletjih zaznamovali to deželo, omogočili Chávezov vzpon na oblast, izvajanje revolucionarnih reform hkrati pa potem pripeljali v svoje protislovje in drsenje v avtoritativno družbeno ureditev. Kot je po intervjuju s Chávezom leta 1998 zapisal Garcia Márquez: »Prešinil me je občutek, da sem potoval z dvema nasprotujočima si možema. Enim, ki mu je sreča naklonila možnost rešiti svoj narod, in drugim iluzionistom, ki bo zapisan v zgodovino kot le še en despot«. Samo Rugelj«

O avtorju

Vasja Badalič je doktor filozofskih znanosti in samostojni novinar. Kot pisec reportaž in analitičnih člankov sodeluje s slovenskimi mediji, kot so Delo, Dnevnik, Večer, Mladina, Ampak. V reportažah se loteva vojnih in družbenopolitičnih tem iz Latinske Amerike, Bližnjega vzhoda in srednje Azije. Pri založbi Krtina je v letu 2010 objavil raziskavo o delovanju izvozno-predelovalnih con pod naslovom Za 100 evrov na mesec.

Več o avtorju