Skip to content

Rojstvo klinike

Avtor: Michel Foucault

Prevod: Jelka Kernev Štrajn

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje, Razprodane knjige


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 298
  • isbn: 9789612422653
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

V zadnjih letih 18. stoletja je klinika doživela nenavadno preoblikovanje. »Dobila je lastno delovno področje, ne več omejeno na tisto, kjer se neka vrednost izreka, pač pa koekstenivno s tistim, kjer se ta vednost rojeva, preizkuša in dopolnjuje; postala naj bi eno s celoto medicinske izkušnje.«Michel Foucault z gosto mrežo referenc in analitično briljanco rekonstruira okoliščine in posledice radikalnega zgodovinskega premika, v katerem vznikne t. i. klinični pogled. Predpogoj zanj je spremenjen odnos do govorice in smrti, do vidljivega in izrekljivega, vrh nove vednosti o bolnem posamezniku pa predstavlja vzpostavitev patološke anatomije. Spoznanja in spremembe kliničnih metod tistega časa zaznamujejo medicino in naravoslovje vse do današnjih dni in sodoločajo temeljne dispozicije naše vednosti. Rojstvo klinike je zato mnogo več kot izjemen (in izjemno napisan) case study, je intrigantno napotilo, kako brati naš danes skozi prizmo metamorfoz vednosti v zgodovini idej.

Recenzije

»Rojstvo klinike, minuciozno napisana knjiga iz leta 1963, nosi naslov, ki jasno opredeljuje njeno temo: nastanek klinike kot institucije na začetku devetnajstega stoletja in s tem nastanek moderne medicine. Vendar ta opredelitev v svoji točnosti zavaja, na tnalu je precej več, kar nam sicer takoj pove že prvi stavek: »Ta knjiga govori o prostoru, govorici in smrti; o vprašanju pogleda.« Hkrati z nastankom 'naše' medicine in njene klinične institucije se je morala zgoditi premena tega, kako razmišljamo o prostoru, govorici, smrti, pogledu, vse to se je moralo zvezati na nove načine v drugačno mrežo. Že na prvi strani Foucault postavi pred nas neko maksimalno opozicijo: na eni strani imamo medicinsko avtoriteto osemnajstega stoletja, ki histerični pacientki nalaga namakanje v kadi deset do dvanajst ur na dan zoper izsušitev živčnega sistema in zadovoljno ugotavlja, kako da se kosi membrane izločajo z urinom, skozi danko in požiralnik. Z današnjega vidika povsem zblojeno in domišljijsko. Na drugi strani medicinska avtoriteta dobrega pol stoletja pozneje podaja nadvse natančen opis anatomskih možganskih poškodb pri kroničnem meningitisu, v jeziku objektivnega znanstvenega pogleda moderne medicine, kakršen se, z nekaj modifikacijami, uporablja še danes. Oba opisa kot da pripadata različnima svetovoma. Kakšen prelom se je zgodil med enim in drugim? Kaj pomeni videti, kar je na videz očitno pred nami? (Mladen Dolar, www.pogledi.delo.si)«

O avtorju

Michel Foucault (1926 – 1984) se je rodil v Poitiersu v Franciji. Bil je filozof, družbeni teoretik in literarni kritik, eden najpomembnejših mislecev druge polovice 20. stoletja. Posvečal se je raziskovanju in premišljevanju razmerja med močjo in znanjem. Pustil je pomemben pečat v akademskih krogih na področjih sociologije, literarne teorije in kritične teorije.

Več o avtorju