Skip to content

Sedem cerkva

Avtor: Miloš Urban

Prevod: Tatjana Jamnik

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Razprodane knjige, Slovensko leposlovje, Roman


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 396
  • isbn: 9612420629
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Zgodba romana je umeščena v praško četrt Nove mesto, ki je znana po svojih sedmih gotskih cerkvah. Junak zgodbe je ulični policaj in ljubiteljski zgodovinar Kvetoslav Švach, ki je nekega dne priča brutalnemu umoru. Pozneje se zvrsti še vrsta podobnih umorov, ki vsi izstopajo po brutalnosti in izjemni domišljenosti, skorajda teatralnosti. Bralci tako počasi odkrivamo skrivnost gotskih cerkva, ki naj bi bile po policajevem mnenju povezane z umori. Izkaže se namreč, da je morilec nekdo, ki se bori proti uničenju stare Prage in za obnovo duha 14. stoletja. Roman je napisan v tradiciji t. i. gotskega romana, polnega fantastike in groze.

Recenzije

»Zaključni obrat, še bolj nenavaden od tistih iz dobro napisanih kriminalk, je posladek zase. Srednji vek kot alternativa novodobnim utopijam? Berljivo, zabavno, intelektualno pa dovolj izzivalno. (Gregor Butala, Dnevnik) Ime nam je Kvetoslav Švah, smo prvoosebni pripovedovalec Urbanovega Gotskega romana in smo priča estetskim umorom v bližini praških novomestnih cerkva. Najbolj se avtorjevi pisateljski nameri približamo s Kvetoslavovimi besedami, ko pravi: izbral bi nekaj vmes, zgodbo z razumnim in logičnim izhodiščem, ki bo zadovoljila bitje, ki se ravna po razumu. Ampak v njej mora biti še nekaj več, nekaj nerazložljivega, kot dokazilo mojega globokega prepričanja, da vsega, kar se nam kaže, nismo zmožni dojeti. Svet je nedoumljiv kot Gotski roman. (Glorijana Veber, RA Slovenija 1, oddaja S knjižnega trga) Roman Sedem cerkva sem napisal zato, ker je bil to edini način, da posvojim Prago. (Miloš Urban, intervju v Delu) Vsekakor roman, ki ga velja prebrati! (Robert Titan Felix, Večer)«

O avtorju

Miloš Urban (1967, Sokolovo, Češka) je pistelj, prevajalec in urednik. Njegov roman Sedem cerkva so kritiki prepoznali kot vrhunsko literarno delo, preveden je v več tujih jezikov. Za svoje naslednje delo, roman Hastrman, je prejel ugledno nagrado Magnesia Litera Award.

Več o avtorju