Skip to content

Serijski morilec

Avtor: Karmen Šterk

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 354
  • isbn: 9789612421144
  • cena: 13,00 EUR
  • leto izida: 2007
  • št. str.: 354
  • isbn: 9789612426460
  • cena: 9,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Serijski morilec je ena najbolj prepoznavnih pop ikon sodobnega časa, je superzvezdnik potrošniške družbe in čisto utelešenje dveh največjih zahodnih fascinacij: krvi in smrti. O serijskih morilcih so med drugimi pisali Bret Easton Ellis, Patrick Süskind, Georges Bataille, o njih so prepevali Police, The Smiths, pa tudi Svetlana Makarovič, njihovi upodobitvi sta oskarja prinesli Anthonyju Hopkinsu in Charlize Theron. Skratka, česar se dotaknejo, se sprevrže v kri, smrt in denar. Serijski morilci so fascinantni ne glede na to, kako odvratna se nam lahko zdijo njihova dejanja. Skoraj ne mine teden, da v televizijskem programu ne bi bilo filma ali dokumentarne oddaje o katerem izmed njih, in ne glede na to, kakšne reakcije vzbuja v nas, še vedno gledamo. Medijski kontekst je le eden od kontekstov pojavljanja fenomena serijskega morilca. Knjiga prinaša bogato paleto študij primerov resničnih serijskih morilcev: John Wayne Gacy, Ed Gein, Ted Bundy, Andrei Čikatilo, Ed Kemper, predstavljena pa je tudi »redka vrsta« – serijske morilke, tako v teoriji kot v praksi, Aileen Wuornos. Če vam našteta imena nič ne pomenijo, kaj pa Metod Trobec in Silvo Plut? S pomočjo knjige Serijski morilec. Normalen psihopat patološke matere boste tudi vi, tako kot Američani, znali našteti imena več serijskih morilcev kot ameriških predsednikov.

Recenzije

»Pionirsko delo na tem področju pri nas. »Slava« serijskih morilcev je pri nas zažarela konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja, še preden je Thomas Harris napisal prvi roman o Hanibalu Lecterju. Tedaj so namreč po naključju zaradi poskusa kraje (poskušal je oropati nemškega turista, a si je ta zapomnil registrsko tablico) aretirali Metoda Trobca, potem pa v hišni preiskavi našli za dober tovornjak ukradenih predmetov, v zapuščeni hiši pa na različnih koncih, tudi v krušni peči, ostanke najmanj petih človeških trupel. Trobec je bil zadnji Slovenec, obsojen na smrtno kazen, vendar je lani, tako kot Plut letos, v zaporu storil samomor. To sta tudi prva dva študijska primera resničnih serijskih morilcev, ki sledijo po izčrpnem uvodu, v katerem so ti psihopati najprej dodobra psihosocioantropološko analizirani (ABC serijskih morilcev), potem pa so lepo strnjeni nastavki, ki se stekajo v njihovo psihopatologijo. Pri slednjih je to pogosto patološki odnos s fatalno materjo, ki odigra ključno vlogo v njegovem odraščanju ter neustrezni socializaciji in se najbolj zanesljivo izteče v patološkega in sociopatskega serijskega morilca. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Karmen Šterk (1969, Ljubljana) je profesorica socialne in kulturne antropologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede. Posveča se raziskovanju antropologije in interpretativne psihoanalize.

Več o avtorju