Skip to content

Slikovna teorija

Avtor: W. J. T. Mitchell

Prevod: Lela B. Njatin

Del zbirke: Koda

Kategorija: Humanistika in družboslovje


  • leto izida: 2009
  • št. str.: 497
  • isbn: 9789612422646
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

»Kar potrebujemo, je kritika vizualne kulture, ki je pozorna na moč podob v dobrem in slabem smislu in ki je sposobna razločevati med mnogovrstnostjo in zgodovinsko specifiko uporabe podob. Ta knjiga je prispevek k tem prizadevanjem,« zapiše uvodoma W. J. T. Mitchell v svojem mednarodno referenčnem delu Slikovna teorija. Mitchellovo pisanje odlikujejo eruditskost, multidisciplinarni pristop, povezave med literarno teorijo, filozofijo, novimi smermi študija vizualnih umetnosti, filma in množičnih medijev. Osrednje torišče knjige je prevpraševanje razmerja med lingvističnim znakom in vizualno podobo, razmerja, ki, po Mitchellu, generira tudi novodobni »slikovni obrat«. V dobi spektakla, nadzora in vsesplošne poplave slik še vedno ne vemo, kaj slike so, kakšno je njihovo razmerje z jezikom in, ne nazadnje, kako na nas delujejo. Ta knjiga nudi kopico osvetlitev te problematike.

Recenzije

»Mitchellovo pisanje odlikujejo učenost, multidisciplinarni pristop, povezave med literarno teorijo, filozofijo, novimi smermi študija vizualnih umetnosti, filma in množičnih medijev. Osrednje torišče knjige je preizpraševanje razmerja med lingvističnim znakom in vizualno podobo, razmerje, ki po Mitchellu generira tudi novodobni slikovni obrat. V dobi spektakla, nadzora in vsesplošne poplave slik še vedno ne vemo, kaj slike so, kakšno je njihovo razmerje z jezikom in, navsezadnje, kako na nas delujejo. (www.rtvslo.si)«

O avtorju

W. J. T. Mitchell (1942, Kalifornija) je profesor na Gaylord Donnelley Distinguished Service na Oddelku za angleško književnost in Oddelku za umetnost Univerze v Chicagu. Je avtor ali urednik več knjig, med njimi Jezik podob, O pripovednem, Politika interpretacije, Proti teoriji, Ikonolgija, Umetnost in javna sfera in Pokrajina in moč, ki so prevedene v številne jezike.

Več o avtorju