Skip to content

Slovenci

Avtor: Marcel Štefančič Jr.

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Esejistika, Razprodane knjige


  • leto izida: 2010
  • št. str.: 206
  • isbn: 9789612423308
  • cena: 19,99 EUR

O knjigi

Slovenci je knjiga o Slovencih za Slovence, o tistih, ki so živeli v drugem svetu, gledali z drugimi očmi, a ponesli tja daleč svojega duha; o tistih, ki so v Slovenijo prišli od drugod, v njej ostali in pustili del sebe; o vseh svetlih in manj svetlih osebnostih daljnega in našega časa. Poleg tega je to knjiga o zamolčanem, ali bolje, vsaj o neizrečenem na svojevrsten, avtorjev način; o krvi v žilah Slovencev ali preliti, izliti na slovenska tla. Ne nazadnje knjiga o slovenski kulturi, kulinariki, vidcih in vedcih, kakopak o knjigah in filmu, pa o nogometu kot možnem stičišču premnogih pogledov tega maloštevilnega naroda. Obilo informacij o vsem, kar utegne zanimati bralca, ki želi videti in vedeti več o svojem narodu, o njegovih prednostih in pomanjkljivostih, pri čemer mu ni treba razmišljati, ali je primerno, da se smeje ali ne.

Recenzije

»Naš najplodovitejši filmski kritik se je v že v prejšnjem tisočletju sprofiliral tudi kot en najprodornejših slovenskih esejistov, ko je denimo v svoji knjigi The Greatest hits obdelal ključne popkulturne tem 20. stoletja. V kompilaciji Slovenci v svojem brzostrelnem slogu pripoveduje zgodbe in eseje o Sloveniji in Slovencih in njihovi zgodovini, ki se raztezajo od Amerike in slovenskih špijonov za FBI, prek psihopatologij slovenskih serijskih morilcev, psihoanalize klasičnih slovenskih romanov in napak slovenskih kriminalk, do ljudi, ki so preveč vedeli (Taras Kermauner) ali preveč videli (Vilko Filač). Štefančičeva analiza psihološkega profila Slovencev. (Samo Rugelj, Bukla)«

O avtorju

Marcel Štefančič Jr. (1960, Brežice) je filmski kritik, televizijski voditelj in publicist. Leta 2014 je prejel Rožančevo nagrado za zbirko esejev Kdor prej umre, bo dlje mrtev.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja