Preskoči na vsebino

Slovenologija

Življenje v najboljši deželi na svetu in popotovanje po njej

Avtor: Noah Charney

Ilustracije: Ivan Mitrevski

Del zbirke: Posebne izdaje

Kategorija: Turizem, Esejistika


  • leto izida: 2017
  • št. str.: 184
  • isbn: 9789612842895
  • cena: 19,00 EUR

O knjigi

Slovenologija prinaša 38 bistroumnih in humornih zapisov izpod peresa Američana Noaha Charneyja, ki že vrsto let živi v Kamniku in od blizu opazuje lepote in bizarnosti dežele, v katero, kot pravi, je zaljubljen. S pronicljivostjo znanstvenika in poetičnostjo umetnika avtor izrisuje koordinate kulturnega, družbenega in političnega življenja v podalpski deželi z živim občutkom za drobne detajle vsakdanjika. Tako med drugim beremo o lokalnih kulinaričnih dobrotah in nenavadnih vaških običajih, o pasivnem junaku slovenskega filma in živih legendah športa in poezije, pa tudi o arhitekturnih ikonah in zenu gobarjenja. Knjiga združuje spominsko esejistiko z uporabnostjo vodiča, zato je bodo veseli tako obiskovalci, ki se bodo v naše kraje podali kot turisti, kot tudi domačini, ki bodo svoje navade in posebnosti uzrli skozi povsem drugačne oči. Slovenologija je skupaj z vodičem po deželi na voljo v izvirni angleščini, v nekoliko prilagojeni različici pa tudi v slovenskem prevodu.

Recenzije

»»Morda bo zvenelo nenavadno, toda zame je Slovenija dežela priložnosti. Rad si zamišljam, da sem srednje velika riba v zelo majhni luži.« (Noah Charney, iz intervjuja v Delu)«

O avtorju

Noah Charney (1979, New Haven, ZDA) je pisatelj, predavatelj in umetnostni zgodovinar. Je avtor svetovne uspešnice, romana Tat umetnin. Potem ko je bival v številnih evropskih mestih, se je z družino ustalil v Kamniku.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja