Skip to content

Soldatko

Avtor: Ken Saro Wiwa


  • leto izida: 2008
  • št. str.: 279
  • isbn: 9789612421533
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Soldatko (1985) je presunljiva prvoosebna pripoved mladega in revnega fanta Meneja, ki se pridruži vojski in se nato v vojni sooča z njenim pustošenjem in grozo. Zmeda je toliko večja, ker se Menej zdaj znajde na eni strani fronte, drugič na drugi. Kljub zgodovinskemu ozadju dogodkov, ki so privedli do razglasitve neodvisne republike Biafre in do nigerijske državljanske vojne (1967–1970), pa je Soldatko v marsičem alegorično zasnovano delo, tako da njegovo razumevanje ni nujno vezano na poznavanje konkretnega časa in prostora, iz katerih roman sicer izhaja. Roman zaznamuje tudi specifičen jezik: Saro-Wiwova svojevrstna raba »gnile angleščine« v Soldatku sestoji iz mešanice osebne govorice, pidžina in standardne angleščine, ki jo je prevajalec Andrej E. Skubic odlično prenesel v slovenščino. Soldatko je pomemben mejnik v nigerijski ter postkolonialni literaturi, prav tako pa tudi eden glavnih protivojnih romanov 20. stoletja.

Recenzije

»Avtor, ki velja za enega osrednjih pisateljev sodobne nigerijske književnosti, se slovenskim bralcem predstavlja prvič. V romanu je izredno pomemben jezik, ki ga avtor imenuje »gnila« angleščina. Sestavljajo jo nigerijska pidžinska angleščina (slovnično poenostavljen jezik z okleščenim besediščem), polomljena angleščina in občasna raba dobre, idiomatske angleščine. Tako avtor z jezikom izraža tudi družbene in ekonomske razlike med osebami v romanu. Skrb za jezik je ohranil tudi prevajalec Andrej E. Skubic, ki je roman odlično prevedel in si pravzaprav izmislil nov jezik, saj slovenščina nima svoje pidžinske različice. Junak in pripovedovalec romana je mladi Mene, vajenec voznika tovornjaka, ki v času državljanske vojne vstopi v vojsko, čeprav ne razume povsem, za kaj se bori. Zgodba, podana z izrazito osebnega zornega kota, velja za eno najpomembnejših literarnih obsodb vojne. (Polona Prodnik)«

O avtorju

Ken Saro-Wiwa (1941–1995, Bori City, Nigerija) je eden najpomembnejših pripadnikov druge generacije sodobnih nigerijskih pisateljev in pisateljic. Saro-Wiwa ima zvrstno razvejen kreativni opus, najbolj znana pa sta roman Soldatko in satirična TV-žajfnica Bassy in kompanija, ki velja za eno najbolj gledanih afriških oddaj vseh časov. Saro-Wiwa je bil tudi borec za pravice etičnih manjšin ter ustanovitelj Gibanja za preživetje ljudstva Ogoni.

Več o avtorju