Skip to content

Sovraštvo do glasbe

Avtor: Pascal Quignard

Prevod: Suzana Koncut

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje, Esejistika


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 216
  • isbn: 9789612420208
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Pascala Quignarda pri nas poznamo kot romanopisca (Terasa v Rimu), scela prezrto pa je doslej ostalo njegovo sicer vsaj enakovredno esejistično ustvarjanje. Sovraštvo do glasbe v desetih poglavjih slovenskim bralcem prinaša delo, v katerem se dopolnjujeta sila natančnih esejističnih zapisov o glasbi kot univerzalnem mediju na eni strani ter polifon, metodološki pristop k temi na drugi. Quignardovo pisanje kroži okrog številnih različnih razumevanj glasbe. Naštejmo osrednja: avtor analizira etnološke izvire glasbe v prvinskih ritualih, s stališča psihoanalize analizira povezavo glasbe z biološkimi ritmi, ki jih zaznava zarodek v materinem telesu, veliko pozornosti posveča tudi sociološkim temam, recimo vsenavzočnosti avditivnega momenta v moderni družbi, in zgodovinski obravnavi izbranih zgodovinskih funkcij glasbe, na primer pomenu glasbe v koncentracijskih taboriščih. Pri tem ostaja Quignardov pristop vseskozi odprt, ne navaja k dokončnim sklepom, marveč prej zarisuje izjemno polifon prostor mišljenja o glasbi in spodbuja bralca k polemiki.

Recenzije

»Včasih je bila glasba dragocena redkost, danes je njen status prevzela tišina. Od tod dvoumni naslov knjige. A če to ljubeznivo prvino obravnavaš z esejističnega vidika, ne moreš mimo poetične sočnosti, bodisi v strukturi bodisi v slogu. To dokazuje Pascal Quignard, ki se je znotraj vse bolj uveljavljene zbirke Koda še najbolj približal Gastonu Bachelardu in njegovi izvirni Poetiki prostora. V sociološko obarvanih refleksijah, budnih zgodovinskih opažanjih, umetnostnih odlomkih in etnoloških komentarjih razbiramo, kako so elementi glasbe navzoči tako rekoč v vsakem trenutku naše zgodovine, v vsaki celici našega bitja, narave, skozi katero dihamo, družbe, ki jo tvorimo. Quignard, ki je tudi romanopisec (Terasa v Evropi, Skrivno življenje), je delo ovil v dokaj abstraktno govorico, iz katere veje avtonomna filozofska pesniškost. (Žiga Valetič, Bukla)«

O avtorju

Pascal Quignard (1948, Verneuil-sur-Avre, Francija) je pisatelj in prevajalec. Za svoja dela je prejel najuglednejše francoske literarne nagrade, med njimi Goncourtovo, nagrado Francoske akademije in francosko kritiško nagrado. Prevedel je dela iz latinskega, kitajskega in grškega jezika.

Več o avtorju

Druge knjige tega avtorja