Skip to content

Surovost stvarnega

Avtor: David Sylvester

Prevod: Nuša Rozman

Del zbirke: Koda

Kategorija: Razprodane knjige, Prevodno leposlovje


  • leto izida: 2005
  • št. str.: 247
  • isbn: 9789612420192
  • cena: 10,00 EUR

O knjigi

Knjiga prinaša devet slovitih intervjujev s klasikom modernega figurativnega slikarstva Francisom Baconom, ki jih je med letoma 1962 in 1986 posnel angleški umetnostni kritik in Baconov prijatelj David Silvester. Pogovori ne prinašajo le globljega uvida v predstavni svet velikega slikarja, marveč so predvsem izjemno berljivo in natančno izpisana kritika modernih slikarskih tokov in tehnik. Posebno mesto velja principu naključja kot osrednje ustvarjalne sile v Baconovem slikarstvu, ki jo kritik in umetnik razlagata izjemno doumljivo in univerzalno razumljivo. Knjiga ni namenjena le ljubiteljem upodabljajočih umetnosti, marveč prav tako ljubiteljem literature, filozofije in antropologije, saj prinaša ključne uvide v razumevanje umetnosti in življenja ob koncu preteklega stoletja, hkrati pa neke vrste avtobiografijo enega največjih slikarjev 20. stoletja. Knjigo zaokrožujejo reprodukcije Baconovih slik.

Recenzije

»Francis Bacon (1909-1992) je bil irski slikar, izkustveni samouk, na katerega so najbolj vplivali Picasso, Velázquez, Van Gogh in nadrealisti. Pomanjkanje formalne izobrazbe je nadomeščal s prodorno intuicijo, ki mu je omogočila dosledno raziskovanje principa naključja. Njegove na pol abstraktne, na pol realistične figurativne študije zveriženih človeških teles, udov in obrazov so mu v drugi polovici 20. stoletja zagotovile zapis v zgodovino slikarskih klasikov. David Sylvester je z ustvarjalcem med letoma 1962 in 1986 posnel devet intervjujev in v knjigi so ti podkrepljeni s številnimi črno-belimi reprodukcijami obsežnega opusa, ki delno odseva tudi Baconovo ekscentrično življenje. Celo bolj od slik pa so pomenljivi intervjuji, razkrivajo namreč razumevanje različnih umetnostnih tokov prejšnjega stoletja. (Žiga Valetič, Bukla)«

O avtorju

David Sylvester (1924 – 2001) se je rodil v Londonu. Bil je britanski umetnostni kritik in kustus. Bil je eden vidnejših promotorjev britanske moderne umetnosti, še posebej umetnosti Francisa Bacona in Luciana Freuda.

Več o avtorju