Skip to content

Sveta poroka, epska pesnitev po staroslovanskem mitu

Epska pesnitev po staroslovanskem mitu

Avtor: Vlado Žabot

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2013
  • št. str.: 230
  • isbn: 9789612425487
  • cena: 24,00 EUR
  • leto izida: 2013
  • št. str.: 230
  • isbn: 9789612842369
  • cena: 15,99 EUR
  • Možnost branja na mobilnih napravah ter e-bralnikih, več o tem si preberite tukaj.

O knjigi

Dvojčka Jurij in Mara sta ob rojstvu ločena, da bi se kasneje znova našla, poročita se, da bi se kruto razšla, vzljubita se, da bi se sovražno prezirala − ujeta sta v krvavem krogotoku, ki nenehno prehaja iz življenja v smrt in nazaj v življenje. Njuna žalostna zgodba je dolžnostna daritev bogovom, ki terjajo svoj davek, da bi ohranjali red stvari v prid ljudem. A protagonisti v tej epski pesnitvi niso le lutke v rokah bogov. Skozi mogočen in živ poetični jezik v zaklinjevalskem ritmu heksametra nihajo med pokornostjo bogovom in magnetom strasti: blodijo po močvirnatih krajinah hrepenenja, mežikajo skozi meglice prividov in se pred neurji maščevanja zatekajo pod krošnjo arbor mundi, drevesa sveta. A zla slutnja je za človeka, ki se lastni usodi ne boji pogledati v oči, vedno zlovešče blizu. Starodavni mit v Žabotovi Sveti poroki čarobno oživi, kot bi vseskozi ždel v podtalju nezavednega in čakal, da se naseli in povsem udomači v tej avtorjevi epski stvaritvi.

Recenzije

»Ni mačji kašelj napisati epsko pesnitev. Sploh, če želimo ob tem uporabiti enega najstarejših evropskih verznih ritmov – daktilski heksameter, ki ga je, denimo, uporabljal že starogrški pisec Homer. In sploh, če gre za pesniški prvenec. Vladu Žabotu (1958), pomurskemu avtorju, ki smo ga do zdaj poznali po proznih delih (Bukovska mati, Stari pil, Volčje noči, Ljudstvo lunja itn.), je to, kot v spremni besedi ugotavlja tudi Boris A. Novak, odlično uspelo. Tako kot že mnogokrat poprej se tudi tokrat naslanja na staroslovansko mitologijo, saj je Sveta poroka zasnovana na podlagi starodavnega mita, ki pa ga je avtor svobodno predelal in ga dogradil. Ep govori o dvojčkih Juriju in Mari, ki sta že ob rojstvu ločena (Jurija ugrabijo koledniki) in se do mladostniških let nikoli ne srečata. Ko se znova snideta, se med njima vname ljubezen in zato se tudi poročita. A kaj kmalu se ponovno kruto razideta … Kar vam morda zveni kot kakšen sodoben ljubezenski roman, je pravzaprav temačna pripoved, polna zaklinjanja, volkov, besov, senc, zlih slutenj in slovanskih božanstev, ki pa se (predvsem zaradi dodelanega ritma) bere presenetljivo tekoče. Mojstrsko izpiljena pesnitev, ki bo zadovoljila tudi največje knjižne sladokusce. (Jure Preglau, Bukla)«

O avtorju

Vlado Žabot (1958) je slovenski pisatelj, novinar in urednik, ki je bil med letoma 1985 in 1986 zaposlen kot glavni urednik založbe Aleph, leta 1987 je nastopil službo novinarja v kulturni redakciji časopisa Delo, danes pa dela kot publicist in samostojni književnik. Med letoma 2003 in 2007 je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev. Za svoje delo Pastorala je prejel nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za roman Volčje noči.

Več o avtorju