Skip to content

Tako rekoč

Avtor: Milan Jesih

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 71
  • isbn: 9789612421373
  • cena: 12,00 EUR

O knjigi

Formalno gledano Jesihova najnovejša pesniška zbirka Tako rekoč ostaja pri jambskem verzu, pesmi nadaljujejo značilne Jesihove teme, le da se v njih večkrat postavljajo – in sesipajo – poudarjeni fiktivni svetovi, ob literaturi slikarstvo, teater in film. Avtor sicer priznava, da je pišoča zavest nujno središče poezije, katerega sredobežnosti se sicer ni mogoče odtegniti, vendar dlje ko potuje od sebe, večji teritorij lahko zajame; tako je, nekoliko tudi zavestno, v večini pesmi ukinil prvo osebo, kdaj pa kdaj je sestopil tudi v območje realnih medčloveških razmerij.

Recenzije

»Zvestoba zunanje formalni urejenosti pesmi je ves čas ustvarjalno-inovativna in se nikdar (pri Jesihu pa res ne) ne sprevrže v klišejsko fabriciranje.« (Jure Jakob, Večer)«

O avtorju

Milan Jesih (1950, Ljubljana) je pesnik in prevajalec. Piše poezijo in prevaja iz angleščine in ruščine. Po prvi knjigi leta 1972 je izdal še dober ducat zbirk pesmi, kot Usta, Soneti, Jambi, Tako rekoč, in nekaj zbirk iger. Prevedel je nekaj deset gledaliških iger (Shakespeare, Kleist, Čehov, Nušić, Bulgakov, Babelj in drugi) in nekaj sto verzov poezije. Prejel je več nagrad, med njimi Jenkovo, Sovretovo, Veronikino in Prešernovo, leta 2018 pa za pesniško zbirko Maršal nagrado kritiško sito.

Več o avtorju