Preskoči na vsebino

Tako rekoč

Avtor: Milan Jesih

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 71
  • isbn: 9789612421373
  • cena: 12,00 EUR

O knjigi

Formalno gledano Jesihova najnovejša pesniška zbirka Tako rekoč ostaja pri jambskem verzu, pesmi nadaljujejo značilne Jesihove teme, le da se v njih večkrat postavljajo – in sesipajo – poudarjeni fiktivni svetovi, ob literaturi slikarstvo, teater in film. Avtor sicer priznava, da je pišoča zavest nujno središče poezije, katerega sredobežnosti se sicer ni mogoče odtegniti, vendar dlje ko potuje od sebe, večji teritorij lahko zajame; tako je, nekoliko tudi zavestno, v večini pesmi ukinil prvo osebo, kdaj pa kdaj je sestopil tudi v območje realnih medčloveških razmerij.

Recenzije

»Zvestoba zunanje formalni urejenosti pesmi je ves čas ustvarjalno-inovativna in se nikdar (pri Jesihu pa res ne) ne sprevrže v klišejsko fabriciranje.« (Jure Jakob, Večer)«

O avtorju

Milan Jesih (1950, Ljubljana) je pesnik in prevajalec. V šestdesetih letih je bil član avantgardne literarno-gledališke eksperimentalne skupine in sopotnik ljubljanskega študentskega gibanaja. Danes se ukvarja s pisanjem poezije in prevajanjem iz angleščine in ruščine. Prevedel je okrog 40 dram (Shakespeare, Čehov, Bulgakov, in drugi). Prejel je vse pomembnejše literarne nagrade, med njimi Jenkovo, Veronikino in Prešernovo. leta 2018 je za pesniško zbirko Maršal prejel nagrado kritiško sito.

Več o avtorju