Skip to content

Tako rekoč

Avtor: Milan Jesih

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Slovensko leposlovje, Poezija


  • leto izida: 2007
  • št. str.: 71
  • isbn: 9789612421373
  • cena: 12,00 EUR

O knjigi

Formalno gledano Jesihova najnovejša pesniška zbirka Tako rekoč ostaja pri jambskem verzu, pesmi nadaljujejo značilne Jesihove teme, le da se v njih večkrat postavljajo – in sesipajo – poudarjeni fiktivni svetovi, ob literaturi slikarstvo, teater in film. Avtor sicer priznava, da je pišoča zavest nujno središče poezije, katerega sredobežnosti se sicer ni mogoče odtegniti, vendar dlje ko potuje od sebe, večji teritorij lahko zajame; tako je, nekoliko tudi zavestno, v večini pesmi ukinil prvo osebo, kdaj pa kdaj je sestopil tudi v območje realnih medčloveških razmerij.

Recenzije

»Zvestoba zunanje formalni urejenosti pesmi je ves čas ustvarjalno-inovativna in se nikdar (pri Jesihu pa res ne) ne sprevrže v klišejsko fabriciranje.« (Jure Jakob, Večer)«

O avtorju

Milan Jesih (1950) je predvsem pesnik, kot avtor in prevajalec pa je izredno dejaven v svetu gledališča in radia. Objavil je petnajst pesniških zbirk, uprizorjenih je bilo več kot dvajset njegovih iger in predvajanih podobno število radijskih iger. Prevajal je temeljna dela svetovne književnosti (Shakespeara, Čehova, Gogolja, Bablja, Kleista idr.). Za svoje pesmi je prejel vse pomembnejše literarne nagrade, med njimi Jenkovo, Veronikino in Prešernovo.

Več o avtorju