Skip to content

Težko je najti dobrega človeka in druge zgodbe

Avtor: Flannery O'Connor


  • leto izida: 2006
  • št. str.: 270
  • isbn: 9789612420833
  • cena: 15,00 EUR

O knjigi

Zbirka devetih kratkih zgodb Težko je najti dobrega človeka, ki je v izvirniku izšla leta 1955, zapolnjuje eno večjih prevodnih vrzeli s področja književnosti, pisanih v angleščini. Slovenski bralci namreč po več kot polstoletnem zamiku srečujejo s Flannery O’Connor, eno najvidnejših predstavnic bogate in navdihujoče, četudi mračne literarne tradicije ameriškega Juga, njegovega propadanja in njegovih »prekletih« prebivalcev. Zgodbe Flannery O’Connor, goreče katoličanke, ki se je vse življenje napajala pri bogati kulturni, duhovni in religiozni tradiciji ameriškega Juga in njegovih prebivalcev, pa s svojim jedrnatim slogom, motivno-tematsko kompleksnostjo in mojstrsko karakterizacijo bistveno presegajo okvire »regionalnega«. To so univerzalne zgodbe o slehernikovem padcu in njegovi (ne)zmožnosti odrešitve in zveličanja, ki pa nikoli niso enoznačne, temveč ostajajo odprte za različne interpretacije.

Recenzije

»Zgodba je vznemirljiva in humorna obenem in njen junak, pobegli morilec, kljub svoji negativnosti iz bralca izsili nekaj empatije, saj je božja milost po pisateljiči nem trdnem prepričanju namenjena vsem, tudi največjim odvratnežem.« (Renate Štrucl, Bukla)«

O avtorju

Flannery O'Connor (1925 – 1964, Georgia, ZDA) je bila pisateljica in esejistka. Napisala je dva romana in več kot trideset kratkih zgodb ter številne kritike. Za zbirko zgodb Complete Stories, ki je izšla posthumno, je prejela ameriško nacionalno knjižno nagrado.

Več o avtorju