Skip to content

To

Avtor: Inger Christensen

Prevod: Sara Grbovič

Del zbirke: Beletrina

Kategorija: Prevodno leposlovje, Poezija, Razprodane knjige


  • leto izida: 2012
  • št. str.: 281
  • isbn: 9789612424817
  • cena: 25,00 EUR

O knjigi

Na videz lakonični naslov pesniške zbirke To skriva v sebi prav vse, razumevanje in nerazumevanje sveta ter nas samih. Kljub širokemu diapazonu, ali pa prav zaradi njega, se je Christensenova zbirke lotila s kirurško natančnostjo. Knjiga ima zelo trdno zgradbo, sestavljena je iz treh delov, in sicer »Prologosa«, »Logosa« in »Epilogosa«. To je ujeto v besedah, ki jih uporabljamo, in se rodi iz niča: »Prologos« se nanaša na čas ali fazo pred besedo, pred zavestjo, in osvetljuje ozadje; »Logos« predstavlja ustvarjalni trenutek, ko besedo postavimo na sceno, jo udejanjimo in jo umestimo v razmerje z drugimi besedami. Od tod nadaljnja razdelitev »Logosa« na »Oder«, »Dejanje« in »Besedilo«, ki se vsak naprej deli na osem pododdelkov ali razmerij, vsako s po osmimi pesmimi. Po »Logosu«, po vsem, kar je bilo izrečeno, pride na vrsto še »Epilogos«, ki predstavlja območje onkraj besed. Vsi ekscentrični, čarobni in erotični poskusi se na koncu vrnejo na mesto, kjer se je vse začelo, kjer je, kjer bo in kjer bi bilo. Vrnejo se v to.

Recenzije

»Danska pesnica Inger Christensen je leta 1969 objavila pesniško zbirko To (Det) in najprej postala precej vplivna in znana doma, pozneje, ko so zbirko prevedli v druge jezike, pa še drugod po Evropi. Ko danes iz časovne razdalje presojamo evropsko poezijo druge polovice 20. stoletja, lahko ugotovimo, da je To ena najpomembnejših pesniških zbirk; pesnica je zanjo prejela številne nagrade, predvsem pa je ta zbirka aktualna, vplivna in zanimiva še zdaj – to navsezadnje dokazujejo tudi danski politiki, ki v političnih govorih navajajo verze iz nje. (Gregor Podlogar, www,rtvslo.si)«

O avtorju

Inger Christensen (1935–2009, Vejle, Danska) velja za eno najpomembnejših pesnic dvajsetega stoletja, ki so jo večkrat omenjali kot resno kandidatko za Nobelovo nagrado. Debitirala je z modernistično zbirko Lys (Luč), njen pesniški preboj pa se je zgodil z zbirko Det (To). Bila je pripadnica tako imenovane sistemske poezije, v kateri je z matematičnimi principi pregibala jezik in ustvarjala red v neredu.

Več o avtorju